ENERGI

Gamle ovner soter mest

29. okt. 2001 - 11:37

Gamle ovner slipper ut anslagsvis seks ganger så mye svevestøv som nye. Likevel brennes bare 7 prosent av veden i nye ovner. I Oslo, hvor det har vært tilskudd til utskifting av gamle ovner, er andelen enda lavere, skriver Statistisk sentralbyrå på sine nettsider.

Alle ovner som er solgt etter 1998 skal være rentbrennende. I Oslo har man hatt kampanjer med tilskudd til utskifting av gamle vedovner. Allikevel ble ikke mer enn ca. 4 prosent av veden brent i nye, rentbrennende vedovner i Oslo.

Beregninger viser at hvis alle gamle vedovner som er i bruk skiftes ut med nye rentbrennende, vil utslipp av svevestøv fra vedfyring i Oslo bli redusert med mer enn 60 prosent.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at folk fyrer betydelig mer med ved i spredtbygde strøk enn i byene. I spredtbygde strøk brenner hver husstand 12 ganger mer ved enn i byer med mer enn 100 000 innbyggere.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.