IT

Gamle minner med ny teknologi

Julie R. Andersen
27. juli 2009 - 07:16
Vis mer

Accentures kontorer på Fornebu har teknologistudenter jobbet gjennom fellesferien.

Gjennom det nyeste innen multitouch-teknologi gjør ti av dem gamle minner fra festivalen UKA tilgjengelig.

Et av Norges to Surface-bord skal plasseres på årets UKA-festival i Trondhjem. Der kan studenter og andre festivalgjester bruke bordet til å se bilder fra tidligere UKA-festivaler.

Studentene kaller grensesnittet de har utviklet "Find My Picture".

92 år med minner

UKA er en festival som arrangeres annethvert år i Trondhjem. Når årets UKA går av stabelen i oktober 2009, er det hele 92 år siden første gang.

Den såkalte fotogjengen på NTNUs Samfundet har samlet og digitalisert 330 000 bilder fra UKAs historie, i tillegg til video og lydklipp.

Studenter fra NTNU, Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo fikk i oppgave å gjøre disse filene tilgjengelig for årets UKE-gjester, gjennom Microsofts Surface-teknologi.

Frihet

– Vi kom til Accenture med ett mål: Vi skulle ende opp med en teknologisk løsning for å vise bilder fra UKA basert på Surface-teknologi. Utover det har vi fordelt oppgaver selv og stått ganske fritt, sier Torbjørn Bjering.

Han studerer industriell økonomi og teknologiledelse på NTNU og jobber med markedsføringssiden av sommerprosjektet.

Studentene har ulik faglig bakgrunn, og de som arbeider med markedsføring, brukergrensesnitt og de bakenforliggende databasene samarbeider tett.

Alt sammen – fra arkitekturen i bunn til den grafiske applikasjonen på topp til sikring av bordet mot øl – blir utviklet av studentene selv.

– Det er morsomt å jobbe med noe som nesten ingen har gjort før. Det er også frustrerende når man ikke kan få hjelp fordi all teknologien er ny, men gleden er større enn frustrasjonen, sier Ingar Landet, som har vært med på utvikling av brukergrensesnittet.

Til daglig studerer han teknisk kybernetikk på NTNU.

Eksperiment

Accenture er en av UKAs hovedsponsorer. Tidligere har firmaet latt festivalgjestene betale øl med billettarmbånd og bruke ultralyd for å finne venner man har mistet på festivalområdet.

Arne Ramstad er ansvarlig for alle sommerprosjektene til Accenture, inkludert Find My Picture. Målet med sommerprosjektene er å rekruttere studenter som senere kan jobbe for firmaet.

Akkurat Find My Picture er imidlertid også et forskningsprosjekt.

– Studentene kan prøve ut ny teknologi som er kommersielt tilgjengelig, men ikke i bruk i noen særlig grad ennå. Ved å prøve å lage ting med denne teknologien håper vi å sette i gang tankeprosesser i næringslivet. Vi vil se hva vi kan få til og begynne å generere løsninger, sier Ramstad.

Tags

Find My Picture har en Microsoft SQL-database i bunn. Den inneholder all informasjon som er lagret om bildene, for eksempel når og hvor de er tatt.

Hvert bilde har forhåndsdefinerte tags, eller emneord, og brukerne kan også legge til nye.

– Vi tagger ikke enkeltpersoner som man gjør på Facebook, men hva de har på seg og hva de gjør, for eksempel "90-tallsfest", forklarer Thea Sivertsen fra Accenture.

Video fra 1910

Det går også an å søke etter datoer, slik at tidligere studenter kan finne bilder fra sine egne studieår.

Søker man etter filer fra året 1910, kan man se åpningen av NTH (nå NTNU) på video.

Prosjektet er forhåpentligvis ferdig fredag 30. juli. Frem til da jobber tre studenter med lansering og markedsføring og sju med den tekniske løsningen.

Mange bruksområder

Ramstad tror teknologien som ligger bak Find My Picture kan brukes i framtidens automater, bedriftspresentasjoner, kontrollrom og møterom.

– Alt som har med visualisering av ting å gjøre, kan ha nytte av slik teknologi, sier Ramstad.

Studentene beskriver bordet som "neste generasjons touchscreen." De lurer på om man kan sette slike bord på restauranter og bruke dem til matbestilling.

Kanskje bordet kan registrere hvorvidt vannglass er tomme.

Ølsikring

Det er fare for søl hvis restaurantbordet er en touchscreen.

Søl er en problemstilling også sommerstudentene på Accenture må tenke på. De mimrende festivalgjestene kommer til å drikke øl, så Surface-bordet må ølsikres.

Accenture og teknologistudentene tror ikke det blir noe problem.

Siden de først har klart å lage Find My Picture, tror de at de skal klare å holde teknologien alkoholfri også.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.