Gamle IT-system gir banktrøbbel

(Bilde: colourbox.com)
TRENGER FOLK: Geir Remman og EDB skal ansette 150 konsulenter. 100 av disse skal inn i løpet av første kvartal. (Bilde: EDB)
BEKREFTER: Konserndirektør for IT i DnB NOR, Cathrine Klouman, sier bytte av kjernesystemer er et omfattende problem også for andre banker. (Bilde: DnB NOR)
BEKREFTER: Avdelingsdirektør for betalingssystemer i Sparebankforeningen Jan Digranes, sier at toveis kommunikasjon med bankkundene er annerledes enn tidligere, og aktualiserer behovet for bedre og mer oppdaterte kjernesystemer. (Bilde: Sparebankforeningen)
BEKREFTER: Tilsynsrådgiver for IT i Kredittilsynet, Frank Robert Berg, sier at mange norske banker står foran et omfattende skifte av komplekse kjernesystemer. (Bilde: Morten Brun/Kredittilsynet)
  • datatele

DnBs nettbankkunder og aksjehandlere har vridd og vrengt seg i fortvilelse.

De er ikke de eneste. Bankens IT-ansatte jobber hva remmer og tøy kan holde.

Problemet er de etter hvert temmelig aldersstegne datasystemene.

Overarbeidet

De gjentatte datakræsjene, der spesielt nettbanken og aksjehandelen har vært satt ut av funksjon, har ført til ekstremt mye overtid hos de 400 IT-ansatte i bankdelen av DnB NOR-konsernet.

– Vi sliter med tunge og gamle kjernebanksystemer som lett henger seg opp på grunn av de moderne frontsystemene (som nettbank – red.anm.), sier en sentral kilde i IT-miljøet til Teknisk Ukeblad.

Tvinges

Noen av de mest sentrale banksystemene er 30-40 år gamle.

- Et bytte krever enorme investeringer, men nå er vi helt tvunget til å modernisere utstyret, sier kilden. Han vil ikke stå frem med fullt navn på grunn av jobben sin.

La planene på is

Konserndirektør for IT i DnB NOR, Cathrine Klouman, innrømmer at de har hatt problemer med nettbanken.

Hun sier imidlertid at dette har med omlegginger av systemer å gjøre, blant annet for over en halv million Postbankkunder som nå er på samme nettbankplattform som DnB NOR-kundene.

Gjensidige Bank, som nå er en del av DnB NOR, hadde før fusjonen i 2003 konkrete planer om å bytte ut sine kjernesystemer. Ifølge senior IT-rådgiver Stig Ulstein i Kredittilsynet la DnB NOR disse planene på is.

Omfattende problem

Da vi konfronterer Cathrine Klouman med at DnB NOR må skifte ut kjernebanksystemene før de bryter sammen, svarer hun at dette er et omfattende problem også for andre banker.

Konserndirektøren vil ikke fortelle hvor mye det vil koste å bytte ut de gamle kjernesystemene, men sier at de fortløpende vil bli skiftet ut.

Etter det Teknisk Ukeblad erfarer har banken ikke inngått noen konkrete avtaler som sikrer at dette blir gjort.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå