ROMFART

Galileo skyter fart

Per Erlien Dalløkken
11. apr. 2008 - 14:46

En ny viktig milepæl ble nådd denne uka da EU-ministrene enige om retningslinjene for utbyggingen av Galileo, skriver Norsk Romsenter.

– Det er svært positivt at det nå kommer en beslutning slik at EU kan begynne å bygge Galileo med det mål at systemet skal bli fullt operativt i 2013, sier Frank Udnæs, seksjonssjef for satellittnavigasjon ved Norsk Romsenter.

Arbeidsfordeling

Galileo blir Europas eget satellittsystem for navigasjon. Prosjektet ble initiert i 1997.

EU-kommisjonen har tidligere vedtatt finansieringen og har satt av 3,4 milliarder euro til prosjektet.

Les også: Galileos framtid sikret

Nå er den politiske arbeidsfordelingen bestemt, der EU-kommisjonen påtar seg ansvaret for å gjennomføre prosjektet, sammen med Galileo Supervisory Authority og ESA, den europeiske romorganisasjonen.

Mer nøyaktig

– Galileo er banebrytende fordi EU for første gang investerer i en felles strategisk og samfunnsnyttig infrastruktur, sier Udnæs som er styreleder i ESAs styringskomité for Galileo.

Navigasjonssystemet skal bestå av 30 satellitter og ha basestasjoner over hele verden. Galileo skal kunne brukes sammen med amerikanske GPS og vil øke nøyaktigheten fra dagens 5-20 meter med GPS, til ned mot 1-3 meter ved bruk av Galileo og GPS sammen.

Norge vil med

Udnæs påpeker hvor viktig Galileo kan bli for Norge. Både fordi vi er svært avhengige av satellittnavigasjon, og fordi norsk industri kan kjempe om noen av de verdifulle leveransene til prosjektet.

Norsk Romsenter bistår nå de norske myndighetene i arbeidet med å bli med EU i et Galileo-samarbeid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.