MOBIL

Galaxy Nexus er lansert

Samsung og Google presenterer verdens første Android 4.0-telefon.

Marius ValleMarius ValleJournalist
19. okt. 2011 - 05:30
Vis mer

Samsung og Google har lansert den neste Nexus-telefonen. Nexus er navnet som brukes på telefoner som lanseres sammen med nye utgaver av Android, og er på sett og vis Googles egne telefoner. De er helt fri for mobilprodusentens menysystemer, og kjører rent Android-grensesnitt.

Telefonen kommer i forbindelse med Googles nye Android-versjon, 4.0 Ice Cream Sandwich som nettopp er presentert.

Den nye er laget av Samsung, og har fått navnet Galaxy Nexus. Og vi snakker her om et skikkelig råskinn av en telefon. Den ble for øvrig lekket allerede i går kveld.

Galaxy Nexus har fått Android 4.0, og en skjerm på hele 4,65 tommer. Den er imponerende tynn, og kun 8,94 millimeter på det tykkeste, og 4,29 millimeter på det tynneste. Formen er svakt buet, og telefonen skal være dekket med et materiale som gjør at den ikke sklir så lett ut av hendene.

Sterk prosessor

Under panseret sitter en Texas Instruments OMAP4460-systembrikke. Interessant nok. Samsung lager nemlig egne systembrikker under Exynos-navnet. Exynos-brikker finner du blant annet på Samsung Galaxy S II.

OMAP4460 er uansett en sterk brikke. Den har en Cortex A9-tokjerneprosessor på 1,2 GHz, men denne skal være mulig å kjøre på 1,5 GHz. Grafikken drives av en PowerVR SGX540, som blant annet brukes i telefoner som Nexus S og LG Optimus 3D. Arbeidsminnet er 1 GB LPDDR2, altså både romslig og raskt.

Høyoppløst skjerm

Et av de mest imponerende punktene på Galaxy Nexuss spesifikasjonsliste er skjermen. Denne måler altså 4,65 tommer og har en oppløsning på hele 720 x 1280 piksler. Dette gjør det mulig å vise 720p HD-video i full oppløsning på skjermen. 

Pikseltettheten er 315 PPI, som er så godt som like høy som på iPhone 4 og iPhone 4S.

Skjermen er av typen HD Super-AMOLED, som er samme skjermtype som brukes i Nexus S og Galaxy S. Det er ikke den nyeste typen, Super-AMOLED Plus, som brukes i Samsung Galaxy S II.

4G

Dette er ellers en telefon som har rask internettilkobling, og kan brukes i LTE-nett. Dette er det som NetCom markedsfører som 4G her i landet, og som lar deg laste ned med teoretisk 100 Mbps.

Oppdatert: Versjonen som kommer til Norge har ikke LTE-støtte.

LES OGSÅ: Test av NetCom 4G

Om du ikke er et av de få stedene det er 4G-dekning har telefonen støtte for super-3G med nedlasting på inntil 21 Mbps, og Edge.

Kamera

Kameraet har fem megapikslers oppløsning og fotolys. Det kan ta opp video i full HD, altså 1080p. Kameraet skal ifølge Samsung ha null utløserforsinkelse, noe som betyr at det tar bilde med en eneste gang du trykker på utløseren.

Det er også et frontmontert kamera på 1,3 megapiksler. Dette kan brukes til den nye Face Unlock-funksjonen i Android 4.0.

Ellers har Galaxy Nexus Bluetooth 3.0 og Wi-fi med støtte for 2,4 og 5 GHz-bånd. Den har som Nexus S også NFC-støtte, som i Android 4.0 har fått en rekke praktiske applikasjoner som deling av innhold mellom telefoner ved å holde dem mot hverandre.

Når kan du få klørne i den?

Godt spørsmål. I pressemeldingen nevnes ingen spesifikk dato, men den skal i alle fall komme i november i USA, Europa og Asia. 

OPPDATERT: Vi fikk akkurat en pressemelding fra Samsung som forteller at telefonen skal komme i salg i Norge i november. Prisen blir 5000 kroner. 

Om du er sugen på mer informasjon om telefonen har Wired.co.uk allerede ute en liten test av telefonen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.