Gaddafis grønne bil

Gaddafis grønne bil
Gaddafis grønne Fiat 500 var elektrifisert i Italia og klarte visstnok 260 km på én lading. Bilde: Sergey Ponomarev

Muammar al-Gaddafi selv er fortsatt borte, men det dukker stadig opp interessante gjenstander etter hvert som boligkomplekset Bab al-Aziziya blir gjennomgått.

En av dem er denne bilen som ikke bare er «grønn», men Libya-grønn. En elektrisk Fiat 500.

Tung symbolikk

Det er italienske Corriere della Sera som omtaler den konverterte Fiaten. Her er det også en bildeserie med nærbilder av bilen.

På bildene vises det at Fiat-logoen er byttet ut med et symbol av et svart Afrika med tre eksemplarer av Den grønne boken, Gaddafis ideologiske pamflett, svevende over Libya. Bak denne skal ladekabelen plugges i.

I den ene døra er det et opplyst bilde av motstandshelten Omar Mukhtar.

Det er det anerkjente selskapet Castagna Milano som har bygget om bilen og fått 100 000 euro for jobben. Den ble utført i 2009.

Hurtiglading

Ifølge den italienske avisa har den konverterte Fiaten en toppfart på 160 kilometer i timen, en 34 kW elmotor fra Ansaldo og en rekkevidde på hele 260 kilometer.

Det er nesten det dobbelte i forhold til de elektriske Fiat 500, konvertert av Micro-Vett, som ble tatt inn til Norge fra desember 2009 og som blant andre Energi Norge-organisasjonen Grønn bil kjørte i en stund. Den var imidlertid hvitlakkert i motsetning Gaddafis.

Les også: Først med elektrisk Fiat 500

Hva slags litiumionebatteri bilen har, kommer ikke fram, men det nevnes i artikkelen at Gaddafi kjøpte to hurtigladestasjoner fra Sverige.

For øvrig gikk libyske oljepenger til å kjøpe en 15 prosents andel av nettopp Fiat. Men forbindelsen med Libya og dets kontroversielle leder ble en så stor belastning for selskapet at andelen til slutt ble kjøpt tilbake.

Les mer: Investerer med Gaddafi