MENINGER

Gabrielsens plan

Calude Olsen
9. okt. 2003 - 12:38

Den har både statsminister og ulike statsråder snakket om i et år, men ut fra forhåndsmeldingen på Odin.dep.no blir det neppe mye nytt og spennende.

I utvalget som har arbeidet med planen, sitter Gabrielsen sammen med utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet, kommunal- og regionalminister Erna Solberg, olje- og energiminister Einar Steensnæs og landbruksminister Lars Sponheim. Deres overordnede mål er "å legge til rette for økt verdiskaping over hele landet". Det skulle bare mangle som politisk mål.

Om planen vil bli lest av særlig mange, er tvilsomt:dersom språket blir "En innovasjonspolitikk må således være horisontal og sektorovergripende, slik at ulike politikkområder samlet gir gode rammevilkår og gode muligheter for innovasjon." Skjønner statsrådene selv hva som står her?

Gründernes største hinder for å komme i gang er mangel på risikovillig kapital, de neste er en flora av lover og regler (det er bedring å spore her) og manglende nettverk. Her må det mer avanserte hjelpemidler enn Skattefunn til for å få et løft.

Uansett virkemidler må hovedmålet være å sette flere i stand til å starte egen bedrift, enten de hopper av fra store konsern eller fra forskningsmiljøer. De må også få lov til å feile. I Silicon Valley er du ikke en dyktig gründer før du har gått på nesa et par ganger.

Det vil overraske stort om den nye planen vil skape en innovasjonsboom. Det beste vi kan håpe på er at arbeidet med planen har satt innovasjon litt høyere opp på sakskartet i regjeringskonferansene.

Takk for følget!

Min redaktørgjerning i Teknisk Ukeblad er avsluttet etter mange spennende år. Det har vært en unik jobb i oppgangstider og nedgangstider. Takk for all respons fra dere lesere. Nå venter nye utfordringer, og jeg ønsker min etterfølger lykke til.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.