MOBIL

Gå på skattejakt

Stilige ting du kan gjøre med mobilen din.

Marius ValleMarius ValleJournalist
22. okt. 2010 - 15:03

En mobil med en grei spesifikasjonsliste skal i dag ha GPS innebygget. Men GPS er langt mer enn kjedelig bilnavigasjon. Den lille mottakeren i mobilen din kan nemlig brukes til å gå på skattejakt.

Du kan finne skatter gjemt vekk i byen, i skogen og kanskje i ditt eget nabolag. Fenomenet kalles geocaching.

Hva er geocaching?

Enkelt forklart er dette en sport hvor du skal finne bortgjemte skattekister, som kalles cacher. Disse gjemmes unna av geocachingentusiaster, som noterer ned geografisk posisjon ved hjelp av GPS-koordinater. 

Din oppgave blir da å finne igjen skattene. Du bruker et program på mobilen din som peker deg i riktig retning, og når du er i nærheten av skatten må du lete. De er nemlig sjeldent enkle å få øye på.

Forvent ikke å bli rik av å gå på skattejakt. Generelt er det slik at du ikke har lov til å ta med deg skatten. En cache består av en boks med en loggbok og gjerne en del forskjellige gjenstander oppi. Du skal skrive opp når du fant cachen i loggboka, og dersom du skal ta med deg noe fra cachen må du legge noe annet oppi den.

Vi vet dette høres usannsynlig nerdete ut, men det er faktisk en morsomt fritidssyssel som får deg ut på tur. Det er altså på tide at du får den korpulente baksiden din opp av sofaen, tar med deg mobilen og kommer deg ut på tur!

Vi har skrevet en egen guide til geocaching. Les denne for å finne ut mer »

Hvordan gjøre det med mobilen

Som nevnt trenger du et program som kan peke deg i riktig retning. Dette kan i prinsippet være nesten hva som helst, som et navigasjonsprogram, men det beste er å installere et program som er spesialdesignet til oppgaven.

Geocachingprogrammer finnes til alle plattformer, men de er ikke nødvendigvis gratis. Grunnen til det er at de som regel kobler seg til Geocaching.com som har en stor database over cacher. Det finnes selvsagt gratisprogrammer, men disse har som regel mindre funksjonalitet.

Det første du bør gjøre er å registrere deg på Geocaching.com. Der kan du se hvilke cacher som finnes i nærheten av deg.

Deretter laster du ned et program til mobilen din. Og dessverre er det stort sett bare Android og iPhone som gjelder. Det finnes programmer til Symbian, som Geocache Navigator, men dette er av en eller annen grunn ikke lenger å finne i Ovi Store.

Android

Geocaching for Android er utviklet av Groundspeak, og er den "offisielle" Geocaching-appen. Den lar deg søke opp cacher i nærheten, og kan peke deg i retning cachen når du er ute og leter etter den. 

Programmet koster 58,51 kroner, men siden Google har en prøv-før-du-kjøper-funksjon kan du teste ut programmet på Android-telefonen din i ett døgn, og eventuelt "returnere" det dersom du ikke syns geocaching er noe kjekt.

Skann koden til høyre for å gå til Android Market. (Lurer du på hva den koden er? Klikk her!)

iPhone

Vi anbefaler det samme programmet som til Android, Groundspeaks Geocahing. Det koster deg 55 kroner, men det finnes også en prøveversjon kalt "Geocaching Intro", som lar deg teste ut geocaching noen ganger før du må kjøpe fullversjonen.

Mer info i App Store »

Flere stilige ting du kan gjøre med mobilen din

Del 1: Time lapse-video - Reis i tid med mobilen »

Del 2: Panoramabilder - Få skikkelig oversikt »

Del 3: GPS-sporing - Finn ut hvor langt bikkja går »*

Del 4: Parkeringsassistenter - Finn ut hvor du parkerte bilen » 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.