KRAFT

Ga konsesjon mens Sp fikk penger

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Ap) fastholder at han var ukjent med at Senterpartiet hadde fått penger fra Troms Kraft og Eidsiva Energi.
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Ap) fastholder at han var ukjent med at Senterpartiet hadde fått penger fra Troms Kraft og Eidsiva Energi. Bilde: Scanpix
16. sep. 2010 - 08:56

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) ga konsesjon til en omstridt vindmøllepark på samme tid som Senterpartiet visste at det ville få penger fra Troms Kraft.

Senterpartiet visste at det ville få penger fra Troms Kraft samtidig som Terje Riis-Johansen ga selskapet konsesjon til en omstridt vindmøllepark. Partiet ble orientert om at det skulle få 200.000 kroner i støtte fra Troms Kraft i november 2008, skriver Dagens Næringsliv.

23. november samme år avviste Riis-Johansen (Sp) klager fra reineiere, to aksjonsgrupper og Miljøvernforbundet på NVEs tildeling av konsesjon til Troms Kraft for bygging av vindmølleparken Fakken på Vannøya utenfor Tromsø.

– Inhabil

Advokat Henrik Boehlke i advokatfirmaet Hjort har på vegne av reineierne argumentert for at utbyggingen ødelegger livsgrunnlaget deres.

– Jeg skvatt da jeg leste om støtten til Senterpartiet fra kraftselskapet og tidspunktet. Jeg klarer ikke å la være å stille spørsmål ved om pengene fra den ene parten i saken kan ha hatt betydning for utfallet. Dersom Troms Kraft på noe vis hadde gitt Senterpartiet tilsagn om støtte på tidspunktet da departementet avgjorde klagesaken, er det klart at statsråden var inhabil, sier Boelhke til Dagens Næringsliv.

Visste ikke

– Verken statsråden eller den øvrige politiske ledelsen i departementet var kjent med midlene Troms Kraft hadde gitt til Senterpartiet, heller ikke planene om dette. Spørsmål om habilitet var derfor ikke relevant i forbindelse med saksbehandlingen i departementet, sier statssekretær Sigrid Hjørnegård.

Et annet energiselskap, Eidsiva Energi, ga i fjor 500.000 kroner til Senterpartiet. Selskapet fikk i år konsesjon til å drive fjernvarmeanlegg på Gjøvik.

Riis-Johansen sa i forrige uke til NTB at han var ukjent med at Senterpartiet hadde fått penger fra Troms Kraft og Eidsiva Energi.

– Jeg kjente ikke til tilskuddene som ble gitt til Senterpartiet fra Eidsiva og Troms Kraft. Habilitet har derfor ikke vært et tema i behandlingen av saker som angår disse to selskapene, sa Riis-Johansen.

Senterpartiet vedtok i forrige uke å betale tilbake pengene til de to selskapene. (©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.