ENERGI

Gå en ladetur

Den utrettelige engelske oppfinneren Trevor Baylis er på farta igjen: Etter vellykkede lanseringer av trekkoppradioen og trekkopplampa og en rekke andre småting, står de elektriske skoene for tur. Ideen er å putte utstyr i skosålene som omdanner den kinetiske energien når du går, til elektrisk energi til mobiltelefoner og annet bærbart elektronisk utstyr.

Ideen er som alt annet fra Baylis' side basert på svært enkel og kjent teknologi. Han ser for seg to løsninger: Enten en elektromekanisk generator som drives av kraften som oppstår hver gang sålen klemmes mot bakken. Baylis ser for seg et lite hjul montert bakpå hælen på skoen.

Baylis selv er mest begeistret for den andre ideen: Et piezoelement i hælen som genererer strøm hver gang det blir satt under trykk.

Den siste konstruksjonen er testet av Baylis og den store skoprodusenten Texon International på en fottur gjennom ørkenen i Namibia sist sommer. Testskoene fungerte fint, og produserte nok strøm til å holde liv i mobiltelefonen.

Nå søker Baylis og Texon etter samarbeidspartnere og investorer som kan stå for den elektromekaniske delen av prosjektet.

Les mer om: