ARBEIDSLIV

Fysikk på stram linje

Støynivået var høyt da flere hundre ungdom i slyngelalderen var skuffet inn i Sophus Lies auditorium på Blindern til åpningsseremonien på Ungforsk 2000. Likevel greide tidligere Newton-programleder Magnus Dehli Vigeland å fange oppmerksomheten også på de bakre radene med sin forelesning om balanse – fremført på enhjulssykkel.

Da en kvinnelig informatikk-forsker fulgte opp med et engasjert innlegg om DVD, MP3 og sampling, satt ungdomsskoleelevene stille som datamus.

Det tredje Ungforsk-arrangementet ved Universitetet i Oslo 27. og 28. september var konsentrert om realfag, teknologi og forskning. Målet med Ungforsk er å oppmuntre flere unge til å velge realfaglig utdanning. Påmeldingen til årets arrangement sprengte alle rammer. Arrangørene ventet et par tusen besøkende, mens over fem tusen stilte opp.

Realfag-mangel

Akershus fylkeskommune tok initiativet til det første Ungforsk for to år siden. Bente Fredheim Nygaard, tidligere leder av næringsutgvalget og nåværende nestleder i Arbeiderpartiets gruppe i Akershus fylkesting, forteller at bakgrunnen var behovet for å rekruttere folk med realfaglig bakgrunn til bedriftene i fylket. Flere samarbeidspartnere meldte seg på. De ansvarlige for Ungforsk 2000 var Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (Mat-nat) ved Universitetet i Oslo, Forskningsparken i Oslo og Sintef.

Etter åpningsseremonien ble skoleelevene, i mindre grupper, vist omkring på universitetsområdet. Deretter besøkte de en interaktiv messe der et utvalg av forskningsmiljøer og teknologibransjer fikk vist hva de står for.

Skylder på skolen

Oljeindustriens Landsforening og Prosessindustriens Landsforbund (PIL) er blant bransjene som benytter Ungforsk til å møte fremtidens medarbeidere. Fagsjef Morten Allum sier han er bekymret over at elevenes holdninger til – og kunnskaper om teknologi – blir stadig dårligere. – Vi mener at årsaken først og fremst ligger i ungdomsskolen. Vi kan ikke akseptere at to av fem mattelærere ikke har utdanning i matematikk utover grunnskolen, sier Allum.

Et stort antall ansatte og studenter ved Mat-nat stilte frivillig opp til Ungforsk. Student Elin Enger var en av guidene for ungdomsskoleelevene. – Det slår oss under disse omvisningene at ungdommene stadig spør hvor mye penger de kan tjene på realfag. Vi stiller oss undrende til det. For oss som har valgt å studere ved Mat-nat, ligger en oppriktig interesse for faget under. Det virker som lærerne i skolen ikke har forstått dette og bare ser på realfag som noe som må presses på elevene, sier Enger.

Les mer om: