KRAFT

Fysikere lover trådløs strøm

Mona Strande
17. nov. 2006 - 09:15

Amerikanske fysikere har laget en skisse av et relativt enkelt system som kan gi strøm til ting som mobiler, MP3-spillere og bærbare PC-er trådløst.

Vil slippe lading

Konseptet tar i bruk tradisjonell fysikk, og skal kunne få en rekkevidde på mange meter. Selv om forskningsteamet ikke har bygd og testet systemet, tyder datamodeller og matematikk på at det skal fungere.

- Vår idé var at det hadde vært fint å slippe å måtte lade mobiler og bærbare PC-er hele tiden, og siden vi er fysikere spurte vi oss selv hvilket teoretisk fenomen vi kunne bruke for å gjøre dette trådløst, sier amanuensis Marin Soljacic, Massachusetts Institute of Technology ( MIT), til BBC News.

Som akustikk

Svaret teamet kom opp med, var resonans - et fenomen som får et objekt til å vibrere når energi med en viss frekvens blir brukt.

Når du har to slike gjenlydende objekter med samme frekvens, har de en tendens til å koples sterkt. Dette kan for eksempel sees i musikkinstrumenter: Spiller du en tone på det ene, vil det andre instrumentet plukke opp tonen og vibrere - så sant instrumentene har samme akustiske resonans.

Evanescent coupling

Istedenfor å bruke akustiske vibrasjoner, tar fysikernes system i bruk såkalt evanescent coupling.

Dette gjør at elektromagnetisk energi som er "fanget" i et ladeapparat kan bli ledet til den dingsen du skal lade opp - så sant de begge har samme resonansfrekvens.

Tunnelering

- Energien holder seg fanget til kilden, helt til jeg legger en dings med samme resonansfrekvens nær den. Det er bare da energien kan tunnelere fra den ene til den andre, sier Soljacic til New Scientist.

Gjennom utalllige datasimuleringer har Soljacic og hans kolleger testet ideen. De oppdaget at de kunne få en liten krets, bestående av en induktor og en kondensator, til å sende energi med en frekvens på 3 til 4 megahertz.

Dermed kunne elektromagnetisk energi holdes innenfor kretsen - uten at radiobølger ble sendt ut til omgivelsene.

- Ikke noe nytt

Torfinn Lindem ved Fysisk institutt, UiO, sier at elektromagnetisk stråling er mye mer effektivt enn ren induksjon, men er ikke spesielt imponert over det MIT-fysikerne presenterer.

- Det er en grei idé, men ikke noe nytt. Det er vel bare ingen som har prøvd å bruke denne teknikken til lading av elektronikk før, sier Lindem.

Lite stråling

Dersom Soljacic og hans kolleger realiserer ideen, er Lindem ikke redd for at det trådløse ladingssystemet skal utsette brukerne for mye stråling.

- Det er bare hvis du oppholder deg mellom de to komponentene at du blir utsatt for stråling. Bare små mengder går ut i rommet ellers. Men uansett er det ikke snakk om mer stråling enn det vi omgir oss med til daglig - for eksempel ved å gå med mobilen i bukselommen, sier Lindem.

Nylig presentert

Systemet fysikerne har beskrevet, skal kunne overføre energi trådløst på en distanse opp til fem meter.

Marin Soljacic presenterte forskningen, som han har gjennomført sammen med to kolleger, ved det Amerikanske Institutt for Fysikks Industrial Physics Forum i San Francisco tirsdag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.