E18 VESTKORRIDOREN

Fylkesrådet i Viken sikrer E18-løsning. Endelig er klarsignalet for Vestkorridoren på plass

Men det politiske flertallet sprekker på saken, og SV og MDG trer ut av fylkesrådet Viken.

Tonje Brenne (Ap) til venstre og Anne Beate Tvinnereim (Sp) møtte pressen angående E18-garantien i dag.
Tonje Brenne (Ap) til venstre og Anne Beate Tvinnereim (Sp) møtte pressen angående E18-garantien i dag. Foto: Jan-Ivar Bøe/Viken fylkeskommune
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
24. aug. 2020 - 15:19

– Jeg er glad for vi etter så mange år med diskusjoner og ulike vedtak lander E18-saken og sikrer finansieringen av Fornebubanen. Nå kan spaden endelig settes i jorda for disse to viktige prosjektene som gir bedre fremkommelighet og mange arbeidsplasser, sa fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) på en pressekonferansen i ettermiddag.

Første etappe av E18-utbyggingen mellom Oslo og Bærum er godt i gang.
Les også

Avlyste videre bygging av E18 i Bærum – har allerede kostet over 200 millioner

Uavklart politisk situasjon

Fylkesrådet i Viken vil derfor nå bestå av Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Hvordan sammensetningen av det nye fylkesrådet blir, vil bli klart senere.

– Det har lenge vært kjent hva SV og MDG mener om E18. I plattformen ble vi enige om å jobbe for et E18-prosjekt med bedre kollektivløsning, lavere veikapasitet, lavere pris for prosjektet og realisere Fornebubanen. Det har vi nå oppnådd. Plattformen sa aldri nei til E18. Likevel har jeg respekt for avgjørelsen SV og MDG har tatt. Jeg vil takke for samarbeidet i fylkesrådet til nå og ser fram til å fortsette å samarbeide med SV og MDG i fylkestinget om mange viktige saker for folk i Viken. Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil fortsette å ta ansvar for en trygg og god styring av Viken videre i fylkesråd, sier Brenna.

Andreas Raftevold, prosjektleder i Flir UAS med Black Hornet 4. Militærdronen er rigget for nye funksjoner i framtiden.
Les også

Militærdrone har fått samme prosessor som telefoner

– Har fått et bedre E18-prosjekt

Brenna er klar på at det nå er riktig å stille med lånegarantien for E18-utbyggingen på strekningen Lysaker-Ramstadsletta. I februar vedtok fylkestinget å trekke denne lånegarantien, og siden den gang har partene i saken jobbet med å utbedre prosjektet.

– Viken trakk garantien for å få et bedre E18-prosjekt. Det har vi fått. Stortinget har kommet Viken i møte på kravene vi har stilt til bedre kollektivløsning, lavere pris, lavere bompenger og lavere veikapasitet. Når det har skjedd er vi selvsagt vårt ansvar bevisst, og stiller med vår del av lånegarantien. Nå er omkampenes tid forbi, sier Brenna.

Sivert Bjørnstad (Frp), Inge Berg (Nordlaks), Olve Grotle (H) og Nils Kristen Sandtrøen (Ap). Her under en debatt om grunnrenteskatt i havbruk, der Berg kobler skatten med næringens omdømmeproblemer.
Les også

Over 62 millioner fisk døde i sjøen i fjor: Trekker linjer mellom lakseskatten og dårlig omdømme

Uten E18 ingen Fornebubane

Hun viser også til at byggingen av E18 er et premiss for at Fornebubanen kan bygges. Dette fordi deler av det som kalles grunneierbidrag fra E18 – rundt 2 milliarder kroner – skal brukes til å finansiere byggingen av Fornebubanen.

– Det er kort fortalt slik at uten at E18 bygges, kan vi ikke bygge Fornebubanen. Fordi vi har ikke finansieringen. Vi ville ikke hatt de 2,2 milliardene i grunneierbidrag som da ville bortfalt. Og vi ville ikke hatt de 1-2 milliardene det ville koste å bygge den såkalte «Vestre lenke», altså veien som kobler Fornebu til E18. Og der går grensa for mitt vedkommende.  Jeg kan ikke – og jeg vil ikke – risikere Fornebubanen. Viken har ansvar for best mulig løsninger for folk i Viken. Det ansvaret tar vi, sier Brenna.

Ulykke på E18 i Holmestrand 18. januar 2023.
Les også

Mistet veigrepet i 160 km/t: Mener ambulansen kjørte for fort

Fornøyd Hareide

– I dag vil jeg gi honnør til de som har tatt ansvar for å sikre sine innbyggere bedre kollektivtrafikk, byutvikling og et bedre tilbud til syklende. Med garanti på plass fra Viken og Bærum er bygging av ny E18 snart i gang, samtidig som finansiering av Fornebubanen er avklart, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i en kommetar til utfallet.

– Vi må nå se nærmere på detaljene i den garantien som er presentert. Men jeg er trygg på at vi får vi en etterlengtet løsning som er miljø- og kollektivvennlig og viktig for alle som bor i regionen, men også for landet som helhet, sier samferdselsminister Hareide.

Flom på Strandtorget i Lillehammer etter uværet Hans.
Les også

Flom- og skredplan er klar: Frykter for sikkerheten til trafikantene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.