ENERGI

Fusjonskraft er redningen

Ved Massachusetts Institute of Technology/MIT har de et av verdens mest spennende tekniske sentre: The Plasma Science and Fusion Center. Her arbeider forskere som sier at de skal klare å imitere solens omdanning av hydrogen til utstrålt energi og helium, og at de skal klare det i løpet av førti-femti år.

Poenget er at de da, i en spesiell reaktor klarer å frigjøre energi (varme) som koker vann og skaffe damp som i sin tur driver dampturbiner/-generatorer, som skaffer elektrisitet til en stadig mer energisulten verden.

Energien frigjøres ved at man under ekstreme trykk tvinger tunge atomer til å slå seg sammen til lette, og slik frigjør den energien som gikk med til å holde de tunge atomene sammen.

Toverdig/treverdig hydrogen, deuterium og tritium, tvinges under ekstreme trykk til å bli helium. Overflødig energi strømmer kontrollert ut av reaktoren og koker vann. Ingen aske, helst ingen stråling.

Utfordringen blir å få til en sløyfe der litt av elektrisiteten fra reaktor-generatorsystemet brukes til å spalte havvann og frigjøre hydrogen, som i gassform pumpes in i reaktoren.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.