OLJE OG GASS

Fusjonskonflikten tilspisser seg

Statoil tok i begynnelsen av 2003 over operatøransvaret for Visund fra Hydro. Dermed måtte logoen på plattformen byttes ut. Kanskje dette er kimen til en ny logo?
Statoil tok i begynnelsen av 2003 over operatøransvaret for Visund fra Hydro. Dermed måtte logoen på plattformen byttes ut. Kanskje dette er kimen til en ny logo? Bilde: Statoil
Ole K. Helgesen
30. jan. 2007 - 10:22
Vis mer

De kritiske røstene mot Statoil/Hydro-fusjonen er blitt mer og mer samstemte. Spesielt på Vestlandet er kritikken høylytt.



Frykter enevelde

Ståle Kyllingstad, grunnlegger av leverandørkjempen IKM med et halvt Hydro i antall sysselsatte, er bekymret for at leverandørindustrien skal bli overkjørt av det nye energilokomotivet.

Det kom fram under arbeiderbevegelsens debattmøte om fusjonen i Stavanger.

Færre valg

– Disse guttene vil få enorm makt. Før hadde leverandørene flere dører å gå til. Dersom vi tapte en kontrakt hos Statoil, kunne vi fremdeles vinne en hos Hydro. Etter fusjonen er det vi som vil møte den harde hverdagen i forhandlingene med selskapet. Da kan ikke politikerne hjelpe oss. Det har de verken tid til eller greie på, sier han.

Tviler på utlandet

Kyllingstad er skeptisk til om det nye selskapet vil lykkes ute.

– Ingen av selskapene har gjort suksess på egen hånd, og det er slett ikke sikkert de gjør det nå heller. Hvis man slår sammen en halt med en blind, får vi en sprinter da, spurte han en jublende forsamling.



Kamp om lokalisering

I Rogaland frykter man at det nye selskapet gradvis skal flyttes til Østlandet.

Både politikere og industri har rustet seg til kamp mot at det nye selskapets internasjonale virksomhet skal plasseres i Oslo.

Tidligere Smedvig-direktør Ole Melberg mener det er ulogisk å plassere hovedfunksjonene i det nye selskapet i ulike deler av landet:

– Det er helt umulig å splitte de sentrale funksjonene. De ansatte må jo sitte sammen, ellers vil det fort oppstå store samarbeidsproblemer. Vi har sett mange eksempler på selskaper som har prøvd seg med ulike hovedkontor – uten å lykkes.



Stavanger mot Houston

Eks-informasjonssjef i Norske Shell Einar Knutsen mener det er unaturlig å plassere viktige funksjoner i Oslo:

– Det er ikke sånn at Stavanger konkurrerer med Oslo og Bergen. Stavanger konkurrerer med Aberdeen og Houston som internasjonal oljeby. Knudtsen tror at det nye selskapet ønsker å legge all framtidsrettet virksomhet utenfor Stavanger.

Stedbunden

De siste dagene har det kommet signaler om at regjeringen har hørt på det tverrpolitiske krigsropet fra Vestlandet, og at de nå legger press på Lund og Reiten for å bevare mest mulig av oljemiljøet i Stavanger og Bergen.

Men det er fortsatt usikkert om fusjonskameratene vil gi etter for presset. – De vil jo ha kontoret i nærheten av der de bor, fastslår fusjonsskeptikeren Ståle Kyllingstad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.