NETTARKIV

Fusjon i boks

31. aug. 2001 - 13:23

Stiftelsen Norsk Teknisk Museum og Stiftelsen Teknoteket har begravd stridsøksa. Nylig ble samarbeidet mellom de to formalisert gjennom en fusjonsavtale. Dermed skrinlegges planene for et nytt vitensenter til nærmere 200 millioner kroner på Grorud.

Partene går i stedet inn for å bygge om dagens vitensenter, Teknoteket, innenfor eksisterende fysiske museumsrammer på Kjelsås i Oslo. Utover høsten skal Teknisk Museum på frierferd til potensielle sponsorer i næringslivet. Målet er å reise fem millioner kroner til fornying av 1000 m2 kjellerareal som i dag huser barn og unges eksperimentborg – Teknoteket.

Åtte tema

Lokalet skal få ny utforming og nye gjenstander og utstillinger organisert rundt åtte tema – eksempelvis tid og rom, planetsystemet, vann, liv, lys og lyd – krydret med vitenskapshistorie.

– Vi har som ambisjon å vise frem norsk forskning. Vi ønsker å velge ut noen områder der norske vitenskapsfolk har vist kunnskap og forskning i front. Videre vil vi presentere oppfinnelser som har vært grunnlag for bedrifter. Vi håper derfor at norske bedrifter vil støtte oss, forteller prosjektleder Hilde Skauli i Norsk Teknisk Museum.

Skauli er i ferd med å bygge opp et nettverk av forskere som skal være konsulenter og tekstforfattere i arbeidet med å fornye utstillingene i Teknoteket. – Dette skal bli noe mer enn en lekepark, fremholder hun.

Fra årsskiftet

– Det sentrale er at hovedstaden får et vitensenter. Ved å samle kreftene kan vi dra veksler på hverandres ekspertise. Vi kan utnytte undervisnings- og veiledningskapasiteten bedre og verkstedressursene mer effektivt, fremholder Jan Alfred Andersson, som inntil fusjonen har vært direktør for Teknoteket.

Fusjonen er planlagt å tre i kraft fra 1. januar neste år. Målet er å gjennomføre første byggetrinn i løpet av 2002. Det foreligger videre planer om et byggetrinn 2 til 15 millioner kroner. – Trinn 2 omfatter mer kompliserte sammenhenger som klimaspørsmål, radioaktivitet og helse, forteller Skauli.

Arealet skal tas fra eksisterende lagerrom. Når det eventuelt blir realisert, vil Teknoteket være på cirka 2000 m2. Til sammenligning åpnet svenskene et nytt vitensenter på 10.000 m2 til 364 millioner kroner i Göteborg i juni.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.