Dette er saken
– Dersom den svenske staten bestemmer seg for å selge seg ned i finsksvenske TeliaSonera, ser jeg gjerne at det blir en nordisk telefusjon, basert på TeliaSonera og Telenor, sa Göran Persson i et intervju med Teknisk Ukeblad på IT-tinget i Tønsberg nylig.
Han mente at en nytt fusjonsforsøk burde diskuteres på begge siden av grensen:
– Jeg tror at frykten for fusjon over landegrensene har avtatt. Sverige har siden det mislykkede telefusjonsforsøket for åtte år siden blitt mer aktiv i EU, og dette har gjort at vi som land er blitt mer vant til å handle og fungere over landegrensene. Selv om Norge ikke er med i EU, tror jeg holdningen er den samme i Norge, sa Persson.
Persson mente at et nordisk fusjonert teleselskap kunne ha blitt sterkere og mer slagkraftig i både europeisk og internasjonal sammenheng.
Telenor mente på sin side at utspillet til Persson var oppsiktsvekkende, men ville ikke kommentere det ytterligere.
Dette sier John Strand, Nordens fremste telekomanalytiker.
Han reagerer sterkt på at den tidligere svenske statsministeren, Göran Persson, mener at tiden er moden for en fusjon mellom de to teleselskapene.
– Persson kan ikke kjenne konkurranselovgivningen, eller så vet han ikke hvordan aksjeverdiene er fordelt i Telenor og TeliaSonera. Alternativt forsøker han på et politisk comeback på basis av et av de mest urealistiske forslagene man kan forestille seg, sier John Strand til Teknisk Ukeblad.
Stand har som telekomanalytiker jobbet med alle de største tele- og mobiloperatørene i Norden, og kjenner selskapene og eierskapsforholdene godt.
– Har ikke peiling
– Eks-statsminister Göran Perssons forslag er ikke bare urealistisk, det er direkte ubegavet og viser at han ikke aner hva han snakker om, tordner John Strand.
– At det var Göran Perssons regjering, de svenske sosialdemokratene, som var årsaken til at fusjonen mellom Telenor og Telia er en historisk kjensgjerning som han ikke kan benekte. Tilsvarende har Telenor ivaretatt aksjonærenes interesser langt bedre enn det TeliaSonera har gjort. Det er min overbevisning at dette primært skyldes at TeliaSonera har vært underlagt en langt hardere politisk styring enn Telenor. Den norske teleoperatøren har utviklet seg mye bedre enn TeliaSonera, til tross for at Telia hadde et bedre utgangspunkt enn Telenor, sier telekomeksperten
Voldsomme konsekvenser
Strand mener Göran Perssons forslag vil få voldsomme regulatoriske konsekvenser.
Det vil dessuten splitte opp Telenor og TeliaSonera opp i biter, og selge deler av dette for og så slå sammen de to telebedriftene.
– I Norge vil NetCom og Telenor få 95 prosents markedsandel på mobilmarkedet og nesten tilsvarende på bredbåndsmarkedet – jeg tror ikke at Post- og teletilsynet vil tillate at det blir skapt et nytt telemonopol i Norge. Dersom dette skulle bli gjennomført så vil det kunne bety at NetCom og NextGenTel må selges, sier Strand.
Også trøbbel i Sverige
Dersom Telenor og TeliaSonera fusjonerer vil disse kunne få 65 prosent i markedsandel på mobil i Sverige og en markedsandel på bredbånd som er markant høyere, hevder Strand.
Han tror ikke at svenske regulatørmyndigheter vil tillate at det blir skapt noe som minner om et nytt telemonopol i Sverige.