Funkis for de unge

Funkishuset Maud utfordrer mytene om ferdighus, mener Arve Solheim i Mesterhus. Kjeden lanserer flere nye modeller i en mer moderne stil enn det folk er vant til å se. - Vi ønsker oss kunder i alle målgrupper. Da må vi også tilpasse produktene deretter, sier Solheim.

Boligen, som ble belønnet med Boligprodusentenes nyskapingspris 2002, er tegnet av arkitekt Ola Hetland i Hetland Tegnekontor i Moi i Rogaland. Huset har inngang både fra forsiden og baksiden. Det passer som enebolig eller kjedehus med carport imellom.

Huset har et kontinentalt og unorsk utseende med rene linjer, mye mur og glass i fasaden. Planløsningen kan speilvendes og tilpasses terreng.

Smarthusteknologi

Et brukervennlig datastyrt system skal sørge for trådløs styring og overvåking av varme, lys, alarmer, elektriske apparater, utelys og lignende. Sentralstøvsuger og balansert ventilasjonsanlegg skal gi et godt innemiljø. Huset er også forberedt for varmepumpe og vannbåren varme i gulvet, som både er miljøvennlig og økonomisk lønnsomt.

Komplett hus på 140 kvadratmeter inkludert utenomhusarbeider, men uten tomtekostnader og kjeller, vil komme på rundt 1,5 million kroner. Da er smarthusløsninger inkludert, men ikke vannbåren varme, forteller Solheim.

Arkitekttegnet

Husets form og materialvalg gir kort byggetid, noe som er svært viktig for ferdighusprodusenter.

- Folk skiller ofte mellom arkitekttegnet hus og ferdighus. Alle våre husmodeller er tegnet av arkitekter og det ønsker vi å vise kunden vår, sier Solheim

Kundene har i utgangspunktet stor fleksibilitet når de velger hustype. - Vi ser at unge kunder etterspør noe annet enn de tradisjonelle husene vi har i huskatalogen vår, understreker Solheim, som håper på et salg opp mot 20 hus i året av den nye modellen. De mest populære kataloghusene selges i dag i et antall på 30-40 per år.

Livsløpsstandard

Boligens bredde er kun 11 meter, og med garasje på 4 meter blir totalbredden 15 meter. Valmet tak gir mindre veggflate og forenkler vedlikeholdet. Spennvidder for bjelkelag er optimalisert med tanke på produksjon. Kunden kan velge mellom teglforblending, Jackonmur, Lecaforblending eller Isolelementer i den lave delen av boligen.

Boligen går inn under grensene for Husbankfinansiering på maksimalt 140 kvadratmeter og er i tillegg beregnet for livsløpsstandard. Velger kunden varmepumpe og vannbåren varme, er det muligheter for ekstrafinansiering og rene tilskudd gjennom samme bank.