INDUSTRI

Fundo selges ut av Norge

Truls Tunmo
8. okt. 2007 - 07:05

Høyanger kommune eier 53 prosent av aksjene i Fundo, mens det kanadiske selskapet Timminco eier 47 prosent.

Nå vil ikke lenger kommunen sitte som eier.

Interessenter

– Flere felgprodusenter er interessert i å kjøpe oss på grunn av det nye felgkonseptet vi har utviklet. Jeg regner med at dette vil skje ganske snart, sier leder for forretningsutvikling i Fundo, Einar Aasen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Han vil ikke nevne hvilket selskap som er mest aktuelt som kjøper.

– Det jeg kan si, er at det vil bli en stor, kjent aktør innen felgproduksjon i verden.

Teknisk Ukeblad har forsøkt å få en kommentar fra flere sentrale personer i Fundo, blant andre nestleder i styret, Arvid Lillehauge, uten å lykkes.Patent

Fundo må investere i nytt produksjonsutstyr for å produsere det nye revolusjonerende 2-delte hjulkonseptet basert på en ny sveiseteknologi, "Friction Stir Welding". Felgen er utviklet av Fundo og er patentert.

Etter et styremøte august, sa imidlertid styreleder John Fenger at Fundo Wheels var i dialog med den amerikanske hjulprodusenten Superior for å få dem inn på eiersiden for å skaffe kapital til å finansiere en ny produksjonslinje for det todelte hjulet.

Amerikansk

Administrerende direktør i Fundo, Thorstein Abrahamsen, vil ikke si noe nærmere om et nytt eierskap.

– Det trengs ny kapital på rundt 75 millioner kroner til det nye felgkonseptet. Det er nødvendig med nye eiere, for kommunen vil ikke ta opp lån til denne investeringen. Det gjør ikke en kommune. For øvrig har jeg ingen kommentarer på grunn av taushetsplikt, sier Abrahamsen.

Fire fra USA

Dersom det ikke er Superior som står klar med 75 millioner kroner til å investere i produksjonslinjen i Høyanger, er det tre andre, store selskaper i USA som kan være interessert. I USA er det av fire, store felgaktører som kjøper Fundo.

De fire felggigantene er Alcoa, Amcast, Hayes Lemmerz og Superior.Flere sliter

Skal Fundo overleve i det hardt pressete felgmarkedet i verden, trengs store investeringer for å kunne imøtekomme kravene til bilprodusentene.

Tidligere i år gikk den store, tyske felgprodusenten BBS konkurs. Restene av selskapet er nå kjøpt opp av et belgisk selskap. Også tyske ATS sliter.

Produksjonen mangedobles

De siste tre-fire årene har hjørnesteinsbedriften i Høyanger satset opp mot 200 millioner kroner i produksjonsutstyr og ny teknologi.

– Vi har allerede investert ca. 60 millioner kroner i utstyr og utvikling bare til det nye felgkonseptet. Nå skal vi investere ytterligere 75 millioner kroner i automasjonsutstyr og strømlinjeformet produksjon. Produksjonskapasiteten skal øke fra 50 000 felger årlig på det nye felgkonseptet, til 200 000 felger i året innen 2009. I løpet av få år skal vi opp i et volum på 500 000 felger av den nye typen, sier Einar Aasen.

Setter ut produksjon

Målet på litt lenger sikt er å produsere flere millioner felger av den nye typen årlig ved flere fabrikker rundt i verden.

– Et slikt volum er nødvendig. Bilfabrikkene er interessert i å gjøre store avtaler, sier Aasen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.