MOTOR

Fullt dieseltrøkk i USA

Mercedes Benz: Den nye versjon av E-klassen, med en 3,2 liters dieselmotor, bruker 30 prosent mindre drivstoff etter modernisering av mototren.
Mercedes Benz: Den nye versjon av E-klassen, med en 3,2 liters dieselmotor, bruker 30 prosent mindre drivstoff etter modernisering av mototren. Bilde: DAIMLERCRHYSLER
Stein Bekkevold
16. okt. 2006 - 09:57


Man kan si mye rart om amerikanerne - men når de handler, så handler de.

I miljø- og klimapolitikken er det ikke alltid så lett å bli klok på amerikanerne.

Utslipp og klima

Offisielt mener USA og president George W. Bush at menneskelig aktivitet ikke er skyld i klimaendring. Samtidig er deler av USA så opptatt av å begrense utslipp, at det settes klare krav til blant annet bilparken.76 000 amerikanske bensinstasjoner står nå klar til å fylle ultrarlavsvovel diesel (under 15 ppm) for alle som vil. Og salget av personbiler med dieseldrift øker sterkt.

Renser avgassen

Mercedes har akkurat i tide til denne ”omvandlingen” fått klar sin nye versjon av E-klassen, med en 3,2 liters dieselmotor der avgassene renses for nitrogenoksider.

Amerikansk utslippsnorm for dieselbiler er ifølge DaimlerChrysler verdens strengeste. Fabrikken sier at den nye modellen klarer kravene svært godt.

Sparer en tredel

Sammenlignet med en like kraftig bensinmotor, bruker nye E320 rundt 30 prosent mindre drivstoff.

Det skulle bety at bilen kan kjøre inntil1200 km landevei på en tank.

Les mer om: