PRODUKSJON

Fullskala elektronikkproduksjon

BLYFRITT:  - Alle elektronikkprodusenter bør nå ha lagt en slagplan for overgang til blyfri produksjon, sier seniorrådgiver Dag Ausen, Sintef IKT. FOTO: FINN HALVORSEN
BLYFRITT: - Alle elektronikkprodusenter bør nå ha lagt en slagplan for overgang til blyfri produksjon, sier seniorrådgiver Dag Ausen, Sintef IKT. FOTO: FINN HALVORSEN Bilde: Finn Halvorsen
Finn Halvorsen
21. sep. 2004 - 10:26

- Vi ønsker å presentere moderne produksjonsteknologi i et levende miljø på elektronikkmessen, sier koordinator Dag Ausen, til daglig ansatt i Sintef IKT.

- Vi ønsker også å formidle eksperters og bransjefolks tanker om hvordan vi kan opprettholde et godt produksjonsmiljø for elektronikk i fremtiden. Det betyr at det bygges opp en fullskala produksjonslinje inne på messeområdet.

Arrangørene har fått med seg seks utstyrsleverandører til å realisere produksjonslinjen. De får hver sin rolle i verdikjeden. Sincotron skal vise pastatrykking. Eltracos rolle blir komponentplassering. Elnitec stiller med loddemaskin. Robotech foretar automatisk optisk inspeksjon av kretskortet. Og Øistein Røed vil stille med arbeidsstasjon for omarbeid og reparasjon. Linjen avsluttes med en kvalitetssjekk hos danske Hytec, som driver med opplæring, sertifisering og kvalitetsvurderinger.

Tiltaket bygger på erfaringer fra tilsvarende arrangement i Sverige, og Industriforskning och Utveckling (IVF) deltar som samarbeidspartner.

Fokus på blyfritt

Fra juli 2006 blir det forbud mot bruk av bly i en rekke elektriske og elektroniske produkter i EU-området. Det haster med å planlegge omlegging, og demo-linjen på e04 er selvsagt blyfri.

- EU-direktivet som vil forby bly i produksjonen er ikke nytt, men nå begynner det virkelig å haste med å ta det inn over seg, sier Ausen.

Elektronikkindustrien er i ferd med å ta et kjempeløft for å komme over til blyfri produksjon. Mange av produsentene står klare til å håndtere denne utfordringen.

Det er imidlertid et faktum at overgangen til blyfrie produkter tar tid. Det er derfor viktig å komme i gang så snart som mulig. Det synes å være betydelig treghet ute blant produsentenes kunder; produkteierne, som for lengst burde ha vært i gang med å redesigne sine produkter.

- Ingen bør derfor skyve problemstillingen foran seg, men bruke tiden fornuftig, sette seg inn i sakene og legge egen slagplan, sier Ausen.

Med få unntak - blant annet har forsvarselektronikk og medisinsk elektronikk dispensasjon - må alle ha tilpasset seg blyfri produksjon innen juli 2006.

Under e04 vil det også foregå kurs innen blyfri lodding, ett kurs med fokus på hele produksjonslinjen, og ett med fokus på håndlodding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.