KRAFT

Fullfører mobile gasskraftverk

Bilde: Statnett
Tore Stensvold
1. apr. 2008 - 17:27

De mobile gasskraftverkene skulle bygges for å unngå kraftkrise i Midt-Norge.Prisen var beregnet til 1,5 milliarder kroner gasskraftverkene skulle stått ferdig til denne vinteren. Nå er prosjektet kraftig forsinket og prisen ser ut til å bli 2,3 milliarder kroner.

Fullfører

Til tross for overskridelser og forsinkelser, har styret i Statnett i dag besluttet at de to reservekraftanleggene i Midt-Norge fullføres.

Anleggene på Tjeldbergodden i Aure og Nyhamna i Aukra, er nå beregnet å koste totalt 2,3 milliarder kroner, opplyser Statnett i en pressemelding.

Kraftkrise

Da investeringsbeslutningen ble tatt i 2006 ble prisen anslått til 1,5 milliarder kroner.

Investeringen i reservekraftverk ble ansett som nødvendig for å håndtere en svært anstrengt kraftsituasjon generelt og i Midt-Norge spesielt.

Komplisert

Statnett skriver i pressemeldingen at kostnadsøkningen skyldes at prosjektet er vesentlig mer komplisert enn forventet, og veldig stram tidsplan og et generelt stort kostnadspress i byggenæringen.

Statnett er avhengig av at Ormen Lange-lisensen framfører et gassrør fra gassterminalen til reservekraftanlegget.

Terminal i drift

Framføringen av dette gassrøret viser seg å være mer krevende enn antatt, ettersom arbeidene må gjøres mens gassterminalen er i full drift.

Anlegget på Nyhamna er derfor betydelig forsinket og forventes ferdig i februar 2009. Det andre anlegget, på Tjeldbergodden, er fullført og klart for testkjøring. Begge anleggene skal ha en kapasitet på 150MW.

Nødvendig

– Kraftbalansen i Midt-Norge har over lang tid utviklet seg negativt. Reservekraft er derfor blitt et helt nødvendig virkemiddel. Derfor er det også riktig å fullføre arbeidet med begge kraftverkene, til tross for de store og sterkt beklagelige kostnadsøkningene. Denne type investeringer må betraktes som en forsikringspremie. Prosjektet vil nå bli omorganisert og styrket, og et eksternt revisorteam vil bli engasjert for å gjennomgå alle sider av prosjektet, sier konsernsjef Odd Håkon Hoelsæter i Statnett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.