ARBEIDSLIV

Fullbooket pakketilbud

31. juli 2001 - 12:52

Fristen for å søke ulike sluttpakker ved Hydro Porsgrunn Industripark gikk ut 29 juni. Det viser seg at oppslutningen om sluttordningene (TU 24) har vært stor ved konsernforskningssenteret.

– Ifølge et ubekreftet tall slutter om lag 60 personer gjennom de virkemidlene som har vært tilbudt, opplyser NIF-tillitsvalgt Trond Gulbrandsen.

På forhånd var overtalligheten ved konsernforskningssenteret definert til 50 årsverk. Foruten de seksti som tar sluttpakker, skal et femtitalls ansatte over til Hydro Businesspartner. Dette gjelder først og fremst administrativt personell.

– Dessuten skal mellom 20 og 25 ansatte over til Pronova-enheter. De forsvinner dermed ut av konsernforskningssenteret. Den prosessen er ikke avsluttet, sier Gulbrandsen.

Tier om tall

Forskningsdirektør Ingolf Søreide har tidligere påpekt overfor Teknisk Ukeblad Interaktiv at om lag halvparten av de som skulle omstilles er forskere, mens den andre halvparten er administrativt personell. Ingen var imidlertid pekt ut på forhånd.

Alle grupper ansatte har fått pakketilbud, og dermed var det opp til hver enkelt å vurdere å slutte slutte. Nå vil ikke forskningsdirektøren si noe om hva slags grupper ansatte som har søkt sluttpakker.

Ledelsen ved konsernforskningssenteret har karakterisert prosessen som vellykket, siden det ikke er nødvendig å peke ut folk som må vekk fra konsernforskningssenteret.

Like mye forskning

Informasjonsdirektør Tor Steinum i Hydros konsernledelse bedyrer at prosessen ikke vil gå ut over forskningen i Hydro, selv om antall forskere blir lavere.

– Forskningsvirksomheten i Hydro skal være like stor eller endog større enn det som har vært, sier han.

På spørsmål om Hydro har noen strategi for å kjøpe flere forskningstjenester fra andre, svarer Steinum:

– Nei, det foreligger en konkret strategi for at forskningsvirksomheten skal innrettes etter hva Hydros forretningsområder ønsker å ha av forskning.

Forskerhjerner ut

Han vil ikke gå nærmere inn på tall om hvem som forlater Hydro, fordi prosessen med nedbemanning og omdisponering fortsatt pågår.

– Veldig få forskere slutter. De fleste er støttepersonell.

Opplysninger Teknisk Ukeblad Interaktiv har innhentet, viser at minst et titalls forskere med doktorgrad og like mange med kompetanse på sivilingeniør- eller cand scient-nivå forsvinner. Steinum ser likevel ingen fare for at spesialiserte forskningsmiljøer vil lide selv om forskerne forsvinner.

– Vi tror ikke dette er en reell problemstilling for oss, og mener vi kan håndtere dette uten at den problemstillingen oppstår, sier han.

Fokusering

Selv om prosessen baserer seg på at ansatte slutter frivillig, fastholder informasjonsdirektøren at dette betyr en fokusering av forskningen i Hydro. Enkelte vil bli omplassert, og noen kan bli ansatt eller hentet fra et annet sted i Hydro for å ta seg av prioriterte oppgaver.

Den strategiske fokuseringen er imidlertid ikke like tydelig for de ansatte ved forskningssenteret. Enkelte mener strategien har kommet bort underveis i prosessen.

– Strategisnakket ble borte. Det handlet bare om nedbemanning og hvor mange hoder som skulle bort, sier en ansatt til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.