ARKIVNYHETER

Full tiltro til Enova

FORNUFTIG: Styret i Enova utsetter avgjørelsen om investeringsstøtte til en rekke vindparker. Dette er fornuftig, mener olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (t.v.), trass i kritikk fra opposisjonen. Til høyre Enova-direktør Nils Kristian Nakstad.
FORNUFTIG: Styret i Enova utsetter avgjørelsen om investeringsstøtte til en rekke vindparker. Dette er fornuftig, mener olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (t.v.), trass i kritikk fra opposisjonen. Til høyre Enova-direktør Nils Kristian Nakstad. Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland, Leif HamnesKjetil Malkenes Hovland, Leif Hamnes
17. juni 2009 - 18:56

Disse har søkt

 • Kvitfjell, Tromsø kommune: Norsk Miljøkraft Tromsø AS, konsesjon på 200 MW
 • Lista, Farsund kommune: Fred. Olsen AS/Norsk Miljø Sør AS, konsesjon på 102 MW
 • Nygårdsfjellet trinn II, Narvik kommune, Nordkraft Vind AS, konsesjon på 20 MW
 • Midtfjellet, Fitjar kommune: Fitjar Kraftlag, konsesjon på 150 MW
 • Ytre Vikna, Vikna kommune: Nord Trøndelag Elektrisitetsverk, konsesjon på 249 MW
 • Høg-Jæren, Time & Hå kommuner: Jæren Energi AS, konsesjon på 73 MW
 • Tysvær, Tysvær kommune: Nordisk Vindkraft AB, konsesjon på 30 MW
 • Fakken, Karlsøy kommune: Troms Kraft, konsesjon på 60 MW

Kilde: Enova

Enovas nye styre

 • Geir Isaksen (leder - tar over etter Jørn Rattsø) er administrerende direktør i Cermaq ASA. Han har en dr.Scient grad innen landbruksøkonomi fra UMB (Universitetet for Miljø og Biovitenskap), er tidligere direktør i Statkorn og samfunnskontakt for Bondelagets organisasjon i Brussel
 • Eimund Nygaard (nestleder) har vært konsernsjef for Lyse Energi AS siden 1998. Han er utdannet økonom (revisor) og har bosted i Stavanger. Eimund Nygaard har sittet i Enovas styre siden oppstarten i 2001
 • Cathrine Hambro (styremedlem) er advokat og partner i advokatfirmaet Bjerknes Wahl-Larsen med spesialområde forretningsjuss, energijuss og miljørett
 • Jarle Roth (styremedlem - ny) er direktør for Umoe industri og visepresident i Umoe. Han har diverse styrelederverv og styreverv i Umoe-gruppen. Han sitter også i styret i Kverneland ASA, i Grieg Shipping Group og i Aibel, og har en mastergrad i økonomi og business fra NHH
 • Beate Stang Aas (styremedlem - ny) er direktør ved Hålogaland teater AS. Hun er tidligere regiondirektør ved Senter for statlig økonomistyring i Tromsø og Fylkesrådmann i Troms fylkeskommune. Hun sitter også i Kostnadsberegningsutvalget
 • Marit Sandbakk (ansattes representant - ny) er de ansattes representant i Enovas styre, og er områdeleder for industri i Enova

Enova-styret har utsatt behandlingen av investeringsstøtten til vindkraften.

Avgjørelsen skulle etter planen ha falt i dag, men ble utsatt fordi flere styremedlemmer skulle skiftes ut. Les mer her

Opposisjonen reagerer kraftig på at vindbransjen nok en gang må vente. Les mer her

– Grundig diskusjon

Men olje- og energiminister Terje Riis-Johansen tolker Enova-utsettelsen på en helt annen måte enn kritikerne.

– De som er veldig kritiske, må sitte på svært spesiell informasjon. Det er min klare oppfatning at styret har gjennomført en grundig diskusjon, men at de vil jobbe noe mer med det på grunn av det store omfanget saken har, sier Riis-Johansen til TU.no.

Åtte vindparker har til sammen søkt om 6,5 milliarder kroner i støtte. Parkene har en samlet effekt på 800 MW, som kan produsere om lag 2,4 TWh vindkraft årlig.

– Holder bransjen for narr NARR: Vindkraftbransjen blir holdt for narr, mener Ketil Solvik-Olsen (Frp). Han mener det ikke går an å behandle aktørene slik Enova gjør ved å utsette avgjørelsen om investeringsstøtte.
– Holder bransjen for narr NARR: Vindkraftbransjen blir holdt for narr, mener Ketil Solvik-Olsen (Frp). Han mener det ikke går an å behandle aktørene slik Enova gjør ved å utsette avgjørelsen om investeringsstøtte.

– Holder bransjen for narr

Fremskrittspartiet mener derimot at regjeringen har gitt fra seg styringen med energipolitikken, og behandler aktørene bak vindkraftprosjekter på en uholdbar måte. Flere aktører trodde avgjørelsen om investeringsstøtte kom onsdag.

– Dette er fullstendig uholdbart. Det er ingen forutsigbarhet for Enova, som skal være regjeringens viktigste verktøy for å få fram fornybar energi. Dette er å holde bransjen for narr, sier Ketil Solvik-Olsen (Frp) til TU.no.

– Men dette er jo Enova- styrets avgjørelse, og regjeringen har vel ingen finger med i spillet?

– Regjeringen bør begynne å få en finger med i spillet i energipolitikken. Ting fungerer ikke som de burde når sånne ting som dette kan skje, sier Solvik-Olsen.

– Våger ikke investere

Frps energipolitiske talsmann viser til Høg-Jæren vindpark i hjemfylket Rogaland, hvor aktører i Norge og utlandet vurderer å investere rundt en milliard kroner. Nå vet de ingenting om når støtten eventuelt kommer.

– Dette illustrerer hvorfor ingenting skjer i energipolitikken. Det er ingen forutsigbarhet. Ingen våger å investere milliarder i nye prosjekter da, sier Solvik-Olsen.

Presser ikke på

Enova vet ikke når det nye styret vil ta stilling til hvem som får støtte. Det kan bli et ekstraordinært styremøte før sommeren, men dette er ennå ikke avklart.

Statsråden har ingen planer om å legge press på Enova for å sette fortgang i prosessen.

På Hundhammerfjellet står det allerde flere vindturbiner. Nå kan kraftverket få nye naboer i Ytre Vikna.
Statsråden har ingen planer om å legge press på Enova for å sette fortgang i prosessen. KANDIDAT: På Hundhammerfjellet står det alt flere vindturbiner. Nå kan kraftverket få nye naboer i Ytre Vikna. Hvis bare støtten kommer. NTE

– Vi skal huske på at det her er snakk om et betydelig arbeid, med tildelinger i en størrelsesorden som vil overgå det vi har sett tidligere. Jeg har full tiltro til at Enova her har gjort en fornuftig vurdering, sier Terje Riis-johansen til TU.no.

Unge miljøvernere raser

Også Natur og Ungdom er misfornøyde med at vindkraftsatsingen er utsatt på ubestemt tid.

– Dette har vi ikke tid til. Det trengs satsing på ny fornybar energi, nå, sier Silje Lundberg, som er fagmedarbeider energi i Natur og Ungdom i en epost til TU.no.

I mai solgte organisasjonen regjeringens miljøtroverdighet på nettstedet finn.no, etter det de mener er fire år med miljøsvik. De viser blant annet til utsatt rensing av gasskraftverket på Kårstø og manglende satsing på vindkraft.

– Spikeren i kista

– Dette er den siste spikeren i kista til miljøtroverdigheten til den rødgrønne regjeringen. De har nå vist at de ikke tar klima på alvor, sier Lundberg.

Regjeringen har som mål at det skal gis støtte til vindkraft som kan produsere 3 TWh vindkraft innen 2010. I 2008 ble det produsert 0,9 TWh vindkraft.

– Om Riis-Johansen syns det er store ambisjoner er det nesten enda mer pinlig enn det faktum at regjeringen ikke vil greie å nå det målet engang, sier Lundberg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.