MOTOR

Full systemsvikt bak nødlanding på Heathrow

Leif Hamnes
17. jan. 2008 - 19:40

Som ved et mirakel kom ingen alvorlig til skade da British Airways-fly måtte gjennomføre en dramatisk nødlanding på flyplassen Heathrow utenfor London i ettermiddag.

Flyet var på vei inn fra Kina da strømmen om bord på flyet plutselig forsvant og alt elektronisk utstyr sluttet å virke, ifølge BBC.

Landet på gresset

Pilotene måtte derfor gjennomføre en buklanding på gresset utenfor flyplassens sørlige rullebane. Flyet skled flere hundre meter gjennom gresset før det stanset ved enden av rullebanen. Hadde det landet bare litt tidligere, ville det truffet en svært trafikkert motorvei.

En flyplassarbeider fortalte BBC at piloten forklarte at han ikke fikk noe forvarsel før flyet plutselig mistet motorkraft og alle systemer gikk i svart. Piloten måtte deretter føre flyet lavt inn mot rullebanen på seilflylignende manér.

– Det er et mirakel. Han (piloten) fortjener en medalje på størrelse med ei steikepanne, sier arbeideren.

Uten landingshjul

Øyevitnet John Rowland sier til BBC at flyet nesten kræsjet med drosjen han satt i.

– Landingshjulene kollapset og flyet krasjet inn i rullebanen. Deler løsnet og føk overalt. Jeg hørte et kjempesmell før flyet skrenset på tvers, sier Rowland.

Alle de 136 passasjerene og besetningen på 16 om bord ble umiddelbart evakuert, og redningsmannskaper kom til og sprayet flyet med mengder av skum for å hindre brann.

Forsinkelser

12 personer er brakt til sykehus med mindre skader, mens ytterligere fem blir behandlet for sjokk.

Britisk politi sa torsdag at det ikke er noe som tyder på at en terrorhandling lå bak.

Ifølge NRK førte nødlandingen til en rekke forsinkelser i flytrafikken på en av verdens travleste flyplasser. Også flere SAS-avganger til og fra Heathrow ble forsinket.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.