OLJE OG GASS

Full strid om rustesting offshore

ExxonMobil vil rusteste alle som leverer tjenester til selskapet om bord deres installasjoner. Her illustrert av selskapets produksjonsskip, Balder.
ExxonMobil vil rusteste alle som leverer tjenester til selskapet om bord deres installasjoner. Her illustrert av selskapets produksjonsskip, Balder. Bilde: ExxonMobil
Maiken Ree
31. aug. 2011 - 08:03

Safe-klubben i Esso (ExxonMobil) har inngått en avtale med ExxonMobil om å rusteste tilfeldig ansatte i entreprenørselskaper som arbeider for den amerikanske oljegiganten. Det er stikk i strid med den politikken Safe sentralt står for.

HMS-leder i Safe sentralt, Roy Erling Furre, sier til Teknisk Ukeblad at de har gitt klart uttrykk for at de er kritiske til måten rustestingen foregår i ExxonMobil.

Roy Erling Furre, Safe
HMS-leder i Safe sentralt, Roy Erling Furre, sier til Teknisk Ukeblad at de har gitt klart uttrykk for at de er kritiske til måten rustestingen foregår i ExxonMobil. Roy Erling Furre i Safe sier at det må være kommunikasjonsproblemer internt, etter at den lokale Safe-klubben i ExxonMobil har gått i mot forbundets politkk. Safe

– Jeg tror den lokale klubben i ExxonMobil forholder seg til sin arbeidsgiver, mens vi ser helheten og rollen til både kontraktører og andre grupper. Det mangler viktig informasjon om hvordan en skal bruke informasjonen som selskapet får fra testingen. Det er lite forutsigbarhet i dette. Det ligger en undertone som stigmatiserer arbeidstakeren, sier Furre.

Ikke drøftet

Ifølge arbeidsmiljøloven kan ansatte i sikkerhetskritiske stillinger rustestes, sammen med personell hvor man har skjellig grunn til mistanke. Men ExxonMobils ordning vil kunne teste nøkkelpersonell, så vel som forpleiningsansatte og underleverandører.

Furre påpeker at testingen ikke har vært drøftet av verken arbeidstakerorganisasjonene eller av Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Rustesting offshore: <br/> Alle blir mistenkteKommunikasjonsproblem

– Hva synes dere om at Safe-klubben i ExxonMobil går i mot det som Safe sentralt står for?

– Det kan være et kommunikasjonsproblem her, og en del av de tingene vi har kommunisert har ikke nådd ut til alle. De har tydeligvis kun sett på de lokale sakene i sin bedrift, og ikke hatt en helhetlig oversikt. De har nok en trygghet om hva som skjer lokalt hos seg, sier Furre.

Nestleder i Safe i Esso, Jan Inge Nesheim, stiller seg uforstående til Furres uttalelser.

Stiller seg bak ledelsen

– Dette systemet ble innført for Esso-ansatte for lenge siden. Det er de kritiske stillingene som er inni dette testeprogrammet, og kun nøkkelpersonell blir testet. Dette handler om sikkerhet og måten vi jobber på. Vi stiller oss bak ledelsen i ExxonMobil, sier Nesheim.

– Hvorfor går dere i mot Safe-forbundets politikk?

– Hvorfor Safe sentralt uttaler seg som de gjør kan jeg ikke svare på. Jeg tror kanskje ikke de kjenner til hvordan ting er i Esso. Jeg kommer nå til å informere dem om dette, sier Nesheim.

Les også: Skarv skaper strid i BP

Konkurrenrende fagforbund kritisk

Einar Ellingsen, HMS-leder Industri Energi
Einar Ellingsen i Industri Energi mener rustestingen bryter arbeids- miljøloven, og har koblet Datatilsynet inn i saken. Industri Energi
Det konkurrerende fagforbundet Industri Energi (IE) har gått hardt ut i media mot Safe-klubbens avtale med ExxonMobil. I en epost til Industri Energi skriver Safe-leder i ExxonMobil, Bjørn Sætervik, at de er svært skuffet over IEs utspill i NRK Rogaland mot rustestingen. De finner seg ikke i at IE skal overprøve eller forandre på avtaler og samarbeid mellom Safe og ExxonMobil.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre


Men IE påpeker at flertallet av de ansatte innen ExxonMobils oljeservice- og forpleiningsselskaper er medlemmer av IE.

Bryter loven

– Vi vil understreke at vi snakker på våre medlemmers vegne og ikke kan godta at tillitsvalgte fra Safe inngår avtaler som er i strid med norsk regelverk og som går ut over våre medlemmer i entreprenørselskapene, sier Jon Arne Mo, leder for HMS i Industri Energi, på forbundets nettside.

Einar Ellingsen i Industri Energi sier at avtalen om rustesting bryter med arbeidsmiljøloven, og har derfor koblet inn Datatilsynet i saken.

Redd for å miste jobben

– Vår mening er at slike kontrolltiltak kun er tillatt på definert kritisk personell, og disse skal defineres sammen med de berørte ansattes tillitsvalgte. I dette tilfellet blir også forpleiningspersonell testet. Dersom hovedoppgavene er at lugarene skal holdes rene, kan det være vanskelig å holde alle forpleiningsansatte under kategorien kritisk personell, sier Ellingsen til Teknisk Ukeblad.

Han sier at avtalen går ut på at firmaene på kontrakt med ExxonMobil må godta at de ansatte går inn i sporadisk og periodisk testing. Dersom de ikke godtar dette, er de redde for å miste kontraktene med ExxonMobil.

– Jeg har fått henvendelser fra mer enn ett firma på at de frykter for arbeidsplassene sine dersom de ikke går med på testingen. Vi opplever til stadig at store, internasjonale oljeselskaper ønsker å innføre strengere regimer for testing. Men heldigvis har vi ikke et samfunn hvor arbeidsgiveren eier deg med hud og hår, sier Ellingsen.

Glad hvis de blir tatt

Industri Energi har ikke en klubb i ExxonMobil, og har derfor måtte forholde seg til Safe-klubben i Esso (ExxonMobil) sin avtale med selskapet.

– Nå har det toppet seg for våre medlemmer som er underleverandører til ExxonMobil. Jeg vet ikke hvorfor den lokale Safe-klubben i ExxonMobil har gått med på denne form for rustesting, sier Ellingsen.

Han ønsker nå at myndighetene innskjerper kontraktene som leverandørene har med oljeselskapene.

Nesheim i Safe i Esso sier at rustestingen tvert i mot ikke blir utført på cateringpersonell og underleverandører.

– Jeg har vært i selskapet i 11 år, og har aldri blitt testet i min stilling. Vi er opptatt av at våre medlemmer skal ha en så sikker og trygg arbeidsplass som mulig. Hva Industri Energi sier om den saken har jeg ingen formening om. Dersom noen av deres medlemmer blir tatt er det bare bra, for da har vi en sikkerhetsrisiko mindre. Ut over det, får de stå for sin egen politikk, sier Nesheim.

ExxonMobil var ikke tilgjengelig for kommentar på saken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.