ARBEIDSLIV

Full stans på Herøya

18. okt. 2001 - 17:53

Blir forslaget godkjent i bedriftsforsamlingen 25. oktober, vil halve produksjonskapasiteten være nedlagt i midten av januar neste år. Deretter blir elektrolysecellene holdt tempererte ved hjelp av vekselstrøm i ytterligere noen uker for uttapping av metall og elektrolytt, og blir gradvis koblet ut. Denne siste fasen vil være fullført i slutten av mars neste år.

Skuffet ordfører

– Vi er fryktelig skuffet, sier ordfører Elisabeth A. Nilsen i Porsgrunn kommune.

Vedtaket rammer direkte mellom 600 og 1000 industriarbeidsplasser.

– Vi hadde i håpet at Hydro ville velge å bruke litt mer tid på å fatte vedtak i denne saken, for å få et bedre beslutningsgrunnlag. Det er mange her som mener det er mulig å drive lønnsom magnesiumproduksjon i Grenland ved å ta i bruk ny teknologi. Dette har vi ikke fått gehør for, sier en skuffet ordfører til Teknisk Ukeblad.

Utkonkurrert av Kina

Økt eksport av lavkostmagnesium fra Kina har ført til fall i magnesiumprisene, særlig i det europeiske markedet (Se TU34/01). Generaldirektør Eivind Reiten mener nedleggelsen er tvingende nødvendig for Hydro:

Jeg beklager de vanskeligheter en nedleggelse medfører for berørte ansatte, og vi vil anstrenge oss for at omstillingene skal gjennomføres på en slik måte at ulempene begrenses. Den kinesiske inntreden i det globale magnesiummarkedet representerer imidlertid en varig strukturell endring som vi er nødt til å tilpasse oss. Uten drastiske tiltak nå måtte vi være forberedt på betydelige underskudd i årene framover.

En analyse konkluderer med at det verken på kort eller mellomlang sikt kan ventes at markedet vil kunne avta selskapets samlede magnesiumproduksjon på 87.000 tonn årlig, til priser som gir forsvarlig lønnsomhet. Vurdert ut fra produksjonsforhold, de ulike markedssituasjonene i Europa og Nord-Amerika, transportkostnader, tollsatser og anleggenes alder, anbefaler styret at Hydro reduserer selskapets produksjonsvolum ved å stanse driften av fabrikken i Porsgrunn, som har en kapasitet på omlag 42.000 tonn årlig.

Fortsetter i Canada

Produksjonen ved Hydros fabrikk i Becancour, Canada, videreføres. I tillegg åpnes et nytt omsmelteverk i Kina for oppgradering av metall, og Hydro vil videreføre omsmeltingen av skrap i Bottrop i Tyskland.

En omlegging av metallstøperiet i Porsgrunn for omsmelting og oppgradering av skrap og metall fra andre produsenter, blir nå vurdert. Virksomheten vil innebære anslagsvis 50 arbeidsplasser.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.