ARKIVNYHETER

Full rehabilitering av den gamle Kråkerøybrua

8. mars er anbudsfristen for den som vil rehabilitere denne brua. Klaffene på brua blir ikke åpnet igjen før en skadet løftebjelke er reparert.
8. mars er anbudsfristen for den som vil rehabilitere denne brua. Klaffene på brua blir ikke åpnet igjen før en skadet løftebjelke er reparert. Bilde: Anders Haakonsen
7. feb. 2011 - 22:03

Kråkerøybrua er en klaffebru over Vesterelva, som er et sideløp til Glomma. Brua er 180 meter lang. Klaffespennet utgjør 48 meter.

Brua ble åpnet i juni 1957 og er fremdeles den eneste kjørbare forbindelsen mellom Fredrikstad sentrum og Kråkerøy. Fylkesveg 108 som går over brua, er også den eneste vegforbindelsen som øykommunen Hvaler har med fastlandet.

Da bygging av ny klaffebru over Vesterelva ble utlyst for to år siden, var rehabilitering av den gamle brua med i entreprisen. Denne brua viste seg imidlertid å være i langt dårligere forfatning enn man regnet med. I fjor sommer falt en stor bit av fortauet på en av klaffene av da den ble åpnet.

Skaden ble reparert, men da klaffene skulle lukkes etter en åpning i høst, oppsto nye problemer. Den ene klaffen ville ikke tilbake i riktig stilling. Årsaken var en skadet løftebjelke. Etter hvert lyktes det å tvinge klaffen på plass, men Vegvesenet tar ikke sjansen på at det skal skje igjen. Klaffene blir derfor ikke åpnet igjen før skaden er reparert.

Etter en nærmere vurdering av gammelbrua kom Vegvesenet fram til at rehabiliteringen ble en så stor jobb at den måtte settes ut på egen entreprise. Denne omfatter blant annet reparasjon av skader på betong over og under vann. Skadene skyldes for liten overdekning over armeringen. Den vil bli økt der det er behov for det. Alle betongflater som ikke er skadd, skal overflatebehandles. For øvrig skal rekkverk skiftes ut, det samme skal den skadde løftebjelken, og alle stålkonstruksjoner som blir beholdt, skal overflatebehandles.

En del av arbeidet kan utføres mens det går trafikk på brua, men ikke alt. Når den mest hektiske sommertrafikken er over, blir brua stengt. Da er den nye klaffebrua tatt i bruk og kan opprettholde forbindelsen over Vesterelva. I september blir gammelbrua gjenåpnet, og i november skal rehabiliteringen være fullført.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.