OLJE OG GASS

Full krasj om leteboring

LOFOTEN: De politiske linjene skjerpes før valget. Spørsmålet om leteboring utenfor kysten av Nord-Norge skaper nå splid mellom de mulige regjeringspartnerne Venstre og Høyre.
LOFOTEN: De politiske linjene skjerpes før valget. Spørsmålet om leteboring utenfor kysten av Nord-Norge skaper nå splid mellom de mulige regjeringspartnerne Venstre og Høyre. Bilde: Robert Walker
7. apr. 2009 - 12:29

Høyre og Venstre står for langt fra hverandre i spørsmålet om leteboring i Lofoten til at de to partiene kan sitte i samme regjering, mener Frp.

Høyres energipolitiske talsmann Ivar Kristiansen bekrefter at hans parti er like urokkelig for som Venstre er imot, men regjeringssamarbeid vil han ikke utelukke.

Absolutt for

I et intervju med NRK tirsdag morgen erklærte Ivar Kristiansen at Høyre vil åpne for leteboring i Lofoten og Vesterålen, nesten uansett.

– Med mindre forvaltningsplanen (miljøutredning som kommer i 2010) sterkt fraråder letevirksomhet, går Høyre inn for det, sa han.

Høyres Ivar Kristiansen.
– Med mindre forvaltningsplanen (miljøutredning som kommer i 2010) sterkt fraråder letevirksomhet, går Høyre inn for det, sa han.JA TIL LETING: Ivar Kristiansen (H) ivrer for leteboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Falch, Knut

Han kalte Arbeiderpartiet feigt som ikke vil klargjøre sitt standpunkt, og sa at det for Høyre er «helt uaktuelt å komme i en situasjon hvor vi skal stanse fremtidig aktivitet på sokkelen...»

Absolutt imot

Siden Venstre flere ganger har sagt at de umulig kan sitte i en regjering som åpner for leteboring i disse områdene, var Fremskrittspartiet raskt på pletten tirsdag og konkluderte med at Høyre og Venstre ikke kan sitte i regjering sammen.

Energi- og klimapolitisk talsmann i Frp, Ketil Solvik-Olsen, sier i en pressemelding at Frp ikke har stilt noe ultimatum og heller ikke har avskrevet samarbeid med noen av de borgerlige partiene.

Urokkelige

Overfor NTB bekrefter miljøpolitisk talsmann Gunnar Kvassheim (V) ultimatumet han og Lars Sponheim (V) har kommet med flere ganger.

– Vi har programfestet varig vern av disse områdene. Som en følge av det kan vi ikke sitte i en regjering som åpner for leteaktivitet i den perioden, sier han.

– Folk skal stole på at Høyre vil ha letevirksomhet der det er forsvarlig, sier Ivar Kristiansen på sin side.

Gunnar Kvassheim synes det er bra at StatoilHydro satser på vindkraft, men synd at dette skjer på andre siden av Nordsjøen og ikke utenfor Karmøy.
– Folk skal stole på at Høyre vil ha letevirksomhet der det er forsvarlig, sier Ivar Kristiansen på sin side. NEKTER: Gunnar Kvassheim (V) og partiet hans har stilt ultimatum. De vil ikke sitte i en regjering som åpner for oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen, men ønsker varig vern av områdene. Venstre

Umulig samarbeid?

Høyres og Venstres standpunkter synes uforenlige, men Ivar Kristiansen utelukker ingen ting. Han minner om at Bondevik-regjeringen med Venstre på laget både fikk igangsatt Snøhvit-utbyggingen og gjenåpnet Barentshavet.

– Med snart 12 års erfaring fra Stortinget vet jeg at om det er et annet flertall etter valget, skal det forhandles om mangt. Noen har taktiske manøvrer under valgkampen, mens regjeringslysten etter valget kan åpne for andre løsninger, sier Kristiansen.

Han viser til at norsk oljeproduksjon i løpet av fire år vil være halvert i forhold til produksjonen rundt tusenårsskiftet, og at det haster med å lete andre steder.

– Det er uaktuelt for Høyre å forhandle bort disse for nasjonen helt sentrale spørsmål, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.