OLJE OG GASS

Full Gaz mot verdensherredømme

Gazprom-ledelsen, fra venstre: Igor Volobuev, Alexander Kalinkin, Vasily Podyuk, Alexander Shaykhutdinov og Sergey Pankratov, presenterte selskapets planlagte investeringer på en pressekonferanse mandag.
Gazprom-ledelsen, fra venstre: Igor Volobuev, Alexander Kalinkin, Vasily Podyuk, Alexander Shaykhutdinov og Sergey Pankratov, presenterte selskapets planlagte investeringer på en pressekonferanse mandag. Bilde: Gazprom
Per Erlien Dalløkken
17. juni 2008 - 14:17

Det var på en pressekonferanse i Moskva mandag at den russiske energigiganten presenterte sine investeringsplaner for perioden 2009-2020.

Les Gazproms eget sammendrag

Infrastruktur

Ifølge Gazproms utviklingssjef Sergei Pankratov skal selskapet investere mellom åtte og ti billioner rubler i de neste tolv årene. Oversatt til norske kroner er dette 1,8-2,2 billioner (tusen milliarder).

– Mesteparten vil bli investert i infrastruktur. Maks 30 prosent vil gå til produksjon, sa Pankratov ifølge RIA Novosti .

Han fortalte at Gazprom fram til 2013 vil fokusere på gassfeltene på Yamal og sokkelen.

20 prosent mer i 2020

Men med nye prosjekter i drift, deriblant Sjtokman med StatoilHydro på laget, kalkulerer Gazprom med å øke det årlige gassuttaket med 100 milliarder standard kubikkmeter i 2020.

I fjor hentet Gazprom ut til sammen 548,6 milliarder sm3 gass.

Vil til USA

I forrige uke meldte Financial Times at Gazprom vurderer å gjøre sitt første oppkjøp i USA for å komme seg inn på det nordamerikanske markedet hvor russerne håper å selge økende volumer av flytende naturgass.

-Vi kan bygge organisk, vi kan inngå et samarbeid om å bygge en kanal for oss i USA eller en tredje mulighet er oppkjøp, sa direktør for Gazprom Marketing & Trading, Vitalij Vasiljev.

Tredoblet verdi

På en pressekonferanse i Deauville i Frankrike i forrige uke spådde Gazprom-sjef Alexei Miller en oljepris på 250 dollar per fat i nær framtid. Med de gunstige effekter dette har på det statsstyrte energiselskapet.

– Vi tror verdien på Gazprom vil tredobles innen 2015 og at markedsverdien da vil passere tusen milliarder dollar, sa Miller ifølge Bloomberg .

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.