INDUSTRI

Full gass i olje frem til 2008

TRENGER MER: Skal Statoil nå sin ambisjon om et prosesstog to på Snøhvit, må det letes og finnes mer gass i Barentshavet.
TRENGER MER: Skal Statoil nå sin ambisjon om et prosesstog to på Snøhvit, må det letes og finnes mer gass i Barentshavet. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
5. des. 2006 - 11:00

- Det er lange tidshorisonter i petroleumsnæringen. Det tar gjerne 10-15 år fra arbeidet med åpning av et nytt område for petroleumsaktivitet starter til samfunnet kan høste gevinstene. Avgjørelser vi tar - eller unnlater å ta - i dag, vil kunne påvirke utviklingen i mange år fremover, sier administrerende direktør Per Terje Vold i OLF i en pressemelding.

Høy aktivitet

Høy oljepris sikrer høy aktivitet på sokkelen, men de store nye utbyggingene uteblir. Til det har leteaktiviteten vært for lav de siste årene. OLFs Konjunkturrapport 2006 viser at i 2008 vil investeringene på sokkelen nå en topp på 108 milliarder kroner, mens investeringsnivået vil falle med rundt 30 milliarder frem til 2010 til rundt 80 milliarder kroner.

OLF påpeker at letevirksomheten må opp for å holde et jevnt høyt investeringsnivå ut over 2010.

- Høye oljepriser må ikke bli en sovepute verken for næringen eller politiske myndigheter. Selv om aktivitetsnivået ser ut til å holde seg høyt på mellomlang sikt, har vi ingen tid å miste, understreker Per Terje Vold.

Mangler ingeniører

I en analyse utført for OLF påviser Statistisk Sentralbyrå at oljenæringen kommer til å mangle inn til 6000 ingeniører i 2010. Særlig er det mangel på kopetanse innen leting, boring, geoligo og geofysikk. OLF er derfor opptatt av at det settes inn tiltak som kan bidra til å høyne interessen for realfag og realfagsutdanning for ungdom.

Selv om behovet for realfagskompetanse er stort i olje og serviceselskapene, er behovet ikke mindre i leverandørindustrien. I Norsk Industri prognose er sammenfallende med OLFs.

Enorm eksport

Men i tillegg har Norsk Industris medlemmer også en stor eksportandel. Nær 50 prosent av omsetningen er eksport av varer og tjenester.

I år vil norske bedrifter eksportere for mer enn 50 milliarder kroner. Målet er at innen 2010 skal eksporten komme opp i 80 milliarder kroner. Dersom disse målene skal nås er det et økende behov for ingeniører også i leverandørindustrien.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.