IKT

Full fres innen automasjon

Pen Liten Sak: Produktsjef Per Willy Skar mener Mitsubishi har lansert en utrolig rask kompakt PLS.
Pen Liten Sak: Produktsjef Per Willy Skar mener Mitsubishi har lansert en utrolig rask kompakt PLS.Bilde: Ole Ketil Helgesen

Fakta:

Beijer Electronics er en av Nordens største leverandører innen industriautomatisering. Selskapets norske virksomhet har hovedkontor i Drammen og avdelinger i Stavanger, Bergen, Dale, Ålesund og Trondheim.

Beijer Electronics har 200 ansatte i Norden, hvorav 35 arbeider i Norge. Andre kontorer finnes i Malmö, Jönköping, Västerås, Trollhättan, Sundsvall og VantaaProduktprogrammet omfatter blant annet programmerbare styresystemer, I/O systemer, frekvensomformere, servosystemer og roboter fra Mitsubishi Electric, Vision systemer fra DVT og SCADA- og MES-løsninger fra Tecnomatix.

Selskapet utvikler også egne produkter som selges over hele verden, for eksempel operatørterminaler og PC-baserte HMI-systemer. I tillegg leverer Beijer Electronics systemløsninger fra egne designere og ingeniører fra prosjektering til igangsetting og service.

Nå skal en ny kompakt PLS fra Mitsubishi ut på markedet.

– Vi får kontinuerlig nye utfordringer ettersom vi har en stor kundegruppe som spenner over de fleste bransjer, sier markedskoordinator Nancy Aamodt.

I produktprogrammet finnes blant annet PLS-systemer, frekvensomformere, servosystemer og roboter fra Mitsubishi Electrics.

- Det japanske selskapets produkter står for mye av det vi driver med, men Mitsubishi kjøper faktisk våre egenutviklede operativsystemer, sier Aamodt.

Hun legger til at Beijer Electronics også leverer Vision-systemer fra Cognex og DVT samt SCADA-systemer fra Tecnomatix og displayer fra Siebert.Ny kompakt PLS

Mitsubishi feirer i år 25 års jubileum for sin serie kompakte PLS-er. Da passer det fint å kunne lansere tredje generasjon av produktet.

– Det hele startet med at Mitsubishi trengte et styringssystem til sin egen bilproduksjon. Og produktet de utviklet viste seg å være så bra at det kunne lanseres på verdensmarkedet. Nå er Mitsubishi markedsleder i dette segmentet med over 6 millioner solgte MELSEC F/FX-systemer, sier Per Willy Skar, produktsjef i Beijer Electronics. Han forteller videre at PLS kan brukes til kontroll og styring av nesten alt som rører seg, fra vannavløp til maskiner. Styringssystemene kommer i store og små versjoner, modulære og kompakte.

– Det er selvfølgelig begrenset hvor mye man kan programmere inn i kompakte PLS-er. I store prosesser er det nødvendig med modulære systemer. Men det har etter hvert utviklet seg et tomrom mellom modulære og kompakte PLS-er. FX3U fyller dette tomrommet. Den er utrolig rask til å være kompakt – opptil åtte ganger raskere enn forrige versjon, FX2N. Den har totalt 200 funksjoner, 75 av disse er nye. Også minnekapasiteten er forbedret sammenlignet med tidligere. Men den er fortsatt mye rimeligere enn modulære PLSer, sier Skar.Ikke bare markedsføring

Beijer Electronics gjør mer enn salg og markedsføring av andres produkter.

– Forretningsideen vår er å ha god kunnskap om produktene. Derfor har vi flere ingeniører enn selgere. Og vi jobber mye med produktutvikling. Dette gjelder ikke bare våre egne produkter. Det er for eksempel ikke alle japanske produkter som er tilpasset forholdene i Norge, og da kan vi gi råd til produktutviklerne i Mitsubishi. Blant annet er kulden og lysforholdene spesielle her i landet. Og maritim industri, som er vår største kundegruppe i Norge, krever utstyr designet for tøffe miljøer, forklarer produktsjefen. Han legger til at det er forskjeller mellom Europa og Asia når det gjelder måten å produsere på. I Europa er det strengere normer for produksjonen.Produserer egne operatørpaneler

PLS styrer selve produksjonsprosessene, men operatørpanelet har tatt over en del funksjoner. Dette er et marked Beijer Electronics har fått fotfeste i.

– E-serien operatørterminaler har blitt en stor eksportartikkel til Europa og Amerika. Vi har kunder i Taiwan. Nå ønsker vi å etablere oss på det enorme kinesiske markedet. Våre nyeste terminaler har Windows CE som operativsystem, trykksensitive skjermer og flere nye standardfunksjoner, sier Skar. Han mener at muligheten til å dimme lysstyrken gjør at terminalen passer godt til styrhus om bord i båter og andre miljøer hvor både for sterkt og for svakt lys er en fare for sikkerheten.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.