PRODUKSJON

Full fres for gravører

20. sep. 2000 - 15:09

I oktober søker Helliksen patent på oppfinnelsen. Deretter kan det bli fres på sakene når produksjonen og salget starter. Helliksens enmannsfirma Crown Norge har skjæreverktøy for gravører, skiltmakere og plastindustrien som spesialitet.

På Den Tekniske messen har selskapet klemt inn en ørliten skranke i et hjørne. Siden oppfinneren ikke har levert patentsøknad ennå, tør han ikke vise fram sin lille hemmelighet på messen. Men han forteller gjerne om produktets fortrinn. - Fresen jeg har utviklet, fjerner gamle frestypers svakheter og beholder de gode egenskapene, hevder han.

Det finnes to hovedtyper freseverktøy – halvfreser og kvartfreser. Den første fyller mye av det graverte sporet. Det fører til at varmgang oppstår. Plastmaterialer kan da smelte, og grader kan oppstå i aluminium, rustfritt stål og syrefast stål.

Kvartfresen fyller bare halvparten av det graverte sporet i forhold til halvfresen, og har ikke problemer med smelting og grader. I tillegg kan graveringshastigheten økes med 20-30 prosent. Ulempen er at en stor del av fresen kan ryke når det utsettes for slag.

Helliksens fres har en utfordring som angivelig fjerner både halvfresens og kvartfresens problemer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.