ARBEIDSLIV

Full FoUfart i Tromsø

Joachim Seehusen
15. des. 2003 - 12:28

Forskningsparken i Tromsø er død. Leve NorInnova as.

Samtidig med navneskiftet ble det skutt inn 37 millioner friske kroner i ny egenkapital.

- Nei, det var ikke en redningsaksjon. Vi har nå økt egenkapitalen til 75 millioner, 50 av disse er satt i et eget fond for tidlig finansiering av nyskaping. Vi går med overskudd og har betalt utbytte de siste fire årene, slår direktør for nyskaping Jan Kristoffersen fast.

I juli åpnet NorInnova nok et bygg som økte arealene fra 8000 til 20.000 m 2. Kristoffersen forklarer denne voldsomme veksten med et ønske om å skape tettere bånd mellom universitetsmiljøet og næringslivet. Samtidig vil utleie til bedrifter redusere risikoen for eierne.

- Vi har fått Telenor til å samle sin virksomhet i Tromsø hos oss. De ønsket tettere kontakt mot universitetet og forskningsmiljøene, og vi ønsket bedrifter med klar forskningsprofil, sier han.

Ung spenning

NorInnova leter aktivt i universitetsmiljøet. Samtidig blir de kontaktet av studenter og forskere med ideer.

- Da vi startet i 1993, var ordet kommersialisering som å banne i kirken. Slik er det ikke nå, selv om det fortsatt er delte meninger om virksomheten. Kristoffersen ser klare fordeler i å jobbe tett med landets yngste universitet: - Miljøet er ungt og derfor ikke sementert. Det skjer mye spennende i skjæringsfeltene mellom forskjellige fag, for eksempel mellom det marine miljø og medisin.

Forskningsparken har vært med å starte 25 bedrifter og sitter i dag med eierandeler i 17 stykker. Årlig mottar Kristoffersen og hans medarbeidere et 40-talls ideer for vurdering. Normalt jobber de grundigere med 10 -15 stykker før det ender med en fire- fem kommersialiseringer hvert år. Beregninger viser at et 60-talls bedrifter med til sammen 500 arbeidsplasser er et direkte resultat av kunnskapsproduksjon ved universitetet.

Lite nytt

Regjeringens innovasjonsplan ble en skuffelse.

- Vi hadde ventet konkrete tiltak, men det kom vel knapt noe nytt, sier Kristoffersen. Han synes det virker som om noen har funnet eksisterende biter fra de forskjellige departementene, pakket dem inn på nytt og lagt det hele inn under paraplyen "helhetlig innovasjonsplan".

- Norge ligger fortsatt etter i OECD-sammenheng, både innen forskning og når det gjelder satsing på verktøy som skal omdanne ny kunnskap til næringsvirksomhet, påpeker Kristoffersen.

NorInnova savner verktøy som kan skape forbindelser mellom nyskaping og investeringsmiljøer på den ene siden og de FoU-miljøene som skal levere ideene på den andre siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.