OLJE OG GASS

Full fart på sokkelen – foreløpig

Ole K. Helgesen
27. okt. 2011 - 09:33

Tall fra Rystad Energy tyder på at investeringen i norske oljenæringen skal stige dramatisk de neste ti årene.

Ifølge analysebyrået skal investeringsnivået i det norske offshoremarkedet øke til 300 milliarder kroner i året frem til 2020.

Les mer: Oljeinvesteringene går til himmels

Kan falle

Oljeindustriens Landsforening (OLF) understreker at det kan bli en oppbremsing i aktiviteten dersom oljeprisen faller.

– Utviklingen i verdensøkonomien framover er usikker, og historisk er det en klar sammenheng mellom økonomisk vekst og energiforbruk. Hvis den globale veksten svikter, vil energiprisene gå ned, sier administrerende direktør Gro Brækken i OLF.

Bakgrunn:

Kan bli oppbremsing

Hun sier at hvis denne nedgangen blir omfattende og varig, vil det kunne påvirke hvilke prosjekter som gjennomføres på sokkelen.

– Prosjekter som med en lav oljepris kan stå i fare for å bli ulønnsomme vil da typisk bli satt på vent. Erfaringen fra krisen i verdensøkonomien i 2008 viste en viss oppbremsing av aktiviteten på norsk sokkel. Oljeprisen kom imidlertid raskt opp igjen, og utslaget ble derfor av begrenset karakter.

Forventer liten nedgang

I statsbudsjettet for 2012 antar Finansdepartementet at oljeprisen vil ligge høyt de to neste årene. Men det understrekes at markedet er uforutsigbart.

– Det er stor usikkerhet om utviklingen i oljeprisen framover. Mens det fortsatt ventes høy vekst i Kina og flere andre framvoksende økonomier, er anslagene for veksten i USA og Europa blitt betydelig nedjustert gjennom sommeren. Prisingen i terminmarkedet tyder på forventninger om en viss ytterligere nedgang i oljeprisen framover. I denne meldingen legges det til grunn en gjennomsnittlig oljepris på 600 kroner i år og 575 kroner til neste år (faste 2012-priser), står det i budsjettmeldingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.