NYHETER_BYGG

Full fart i Bjørvika

Thons Hotell Opera er nærmeste nabo til det nye kontorkomplekset Veidekke bygger i Bjørvika. Entreprenørselskapet leverte anbud til NSB Eiendom allerede i juni i 2000, men prosjektet ble ikke godkjent av reguleringsmyndighetene. Hele prosjektet måtte omprosjekteres fulgt av en lang forhandlingsprosess med NSB Eiendom. Bygget var tenkt å huse NSBs administrasjon, men ble senere solgt som utleiebygg.

I september 2001 kunne totalentreprenøren ta første spadestikk på det åtte etasjer store bygget.

Atriumrom i midten

Kontorbygget er delvis fundamentert på et eksisterende parkeringshus og stålpeler rammet til fjell. Den ene delen av bygget er laget med kjeller hvor tekniske rom og datarom har fått plass. Fra øverste etasje i det åtte etasjer høye bygget er det fantastisk utsikt over byen og fjorden. Larmen fra trafikkmaskinen ødelegger inntrykket, men dens timer er jo allerede talte.

Det ble stilt krav fra myndighetene om mulighet for bygging av et veisystem under bakre del av bygget. Dette gjelder også hotellet ved siden av.

All bæring i bygget er i betong med tradisjonell bindingsverksvegger av gips, tre, isolasjon og store glassfasader i alle retninger. Mot syd får bygget en ren glassfasade mens det utvendig på de andre veggene monteres en italiensk travertinstein i fasaden. Bygget er formet som en U rundt et atrium mot syd og glassfasaden. Bakerste del av U-en starter først i 4. etasje og går oppover til 8. etasje. Første etasje får en konferanseavdeling med møterom og konferansesaler. I andre etasje kommer kantine og fellesareal. Både midtbygget og etasjene rundt forbindes med glassbruer.

Installasjonsarbeidet i gang

Bravida Prosess Control fikk kontrakten på elektro-, tele- og datainstallasjonene. De første av 47.000 arbeidstimer er allerede unnagjort. Bravida hadde et par mann i gang på byggeplassen, allerede før sommerferien. Ved TUs besøk var et titalls montører i sving, men så godt som ingen kabler var å se.

Foreløpig har arbeidet bestått i montering av trekkerør og kabelgater. - Men kablene er ikke langt unna nå, sier prosjektleder Viggo Larsen. Han regner med at installasjonsprosjektet vil være på sitt mest hektiske ved juletider med 50 - 60 mann i arbeid.

Installasjonsprosjektet har en kontraktssum på til sammen 60 millioner kroner. Dette beløpet omfatter alt fra prosjektering og installasjonsarbeid til materiell og utstyr.

Automatikk

Bygget vil få det mest moderne innen styring av lys, varme, ventilasjon og inneklima.

- Vi baserer oss på EIB-utstyr (Elektro Installasjons Buss). Dette tar seg av automatisk lysstyring både med av/på via bevegelsessensorer og dimming til riktig lysstyrke med lyssensorer. Styringen omfatter også varme med senking av temperatur når ingen et tilstede i rommet, og selvsagt også kjøling og styring av utvendige persienner på varme dager. Alt dette gir betydelig energiøkonomisering og bedre inneklima, sier Larsen.

I kjelleren er også allerede et flere tonn tungt UPS-anlegg for reservekraft på plass.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.