KRAFT

Full drift på Kårstø

Ole K. Helgesen
29. okt. 2007 - 12:38

Det har vært mye spekulasjoner om driftstiden på gasskraftverket på Kårstø som åpnes 1. november.

Mange har spådd at Norges første store gasskraftverk kommer til å stå mesteparten av tiden.

Fullt kjør i garantitid

Dette avvises av administrerende direktør Arne Liverud. Han forteller at de tar sikte på å kjøre anlegget for fullt i to år.

– Vi må kjøre anlegget med full belastning så lenge vi er inne i garantiperioden på to år. Hvis vi venter to år før vi kjører for full belastning, vil eventuelle feil ikke dekkes av leverandørens, Siemens garanti, sier Liverud.

Opplæring

Han legger til at det er viktig å få både systemer, hjelpesystemer og ikke minst personellet som skal operere kraftverket, kjent med hva det vil si å kjøre under full last.

– Dessuten, man gjør ikke milliardinvesteringer og lar dem stå stille.– Markedet avgjør

Christian Sjødin i kraftanalyseselskapet Nena sier det er større sannsynlighet for at gasskraftverket på Kårstø vil ha høyere driftstid nå enn for en tid tilbake.

– Kraftprisene har gått opp og gassprisene har gått ned. Derfor vil trolig gasskraftverket ha høyere driftstid, men vi tror det er situasjonen i markedet som vil avgjøre driftstiden på anlegget, sier han.

Informasjonssjef Geir Fuglseth i Naturkraft sier at Kårstø-anlegget er en type anlegg som går best på et jevnt nivå. Men han vil ikke gå inn på hvilke avtaler selskapet har om kjøp av gass . – Anlegget går når eierne mener det er lønnsomt avhengig av gass- og kraftprisene, sier han.Konflikt mellom eierne

Statkraft har havnet i konflikt med StatoilHydro etter fusjonen ble offentliggjort. Naturkraft, som driver anlegget på Kårstø, var eid av Statkraft og Hydro, og Statoil var den største kunden. Men nå er Naturkrafts store kunde plutselig medeier.

Dette forandrer situasjonen fullstendig for Statkraft. Derfor ønsker Statkraft å finne kunder for overskuddsgass i Europa. Men Statoil skal ha informert om at gassrørledningene er fulle.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Konsernsjef i Statkraft, Bård Mikkelsen, har tidligere uttalt at det er vanskelig for ikke-gassprodusenter å få adgang til transportnettet for gass, og at dette øker risikoen i et gasskraftprosjekt.Forhandlinger

Statkraft har henvendt seg til Olje- og energidepartementet for å finne en løsning på striden. Departementet har bedt Statkraft ta kontakt med Gassco som er ansvarlig for kapasitetstildelinger i transportsystemet og er eneste aktør som har fullstendig oversikt over transportkapasiteten.

Mye tyder på at striden nå er over. Pressetalsmann i Statkraft, Knut Fjerdingstad, ønsker ikke å kommentere saken. – Det foregår forhandlinger. Mer kan jeg ikke si.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.