BYGG

Fulgte ikke opp geologirapporten

Raset gikk langs en skråstilt sleppe som startet omtrent ti meter inn i berget langs toppen.
Raset gikk langs en skråstilt sleppe som startet omtrent ti meter inn i berget langs toppen. Bilde: Scanpix
28. mars 2008 - 07:05

– Vi burde brukt en geolog i vurderingen av sikkerheten, og vi gir Geir Bertelsen rett i at det burde vært spesialkompetanse på stedet. Også etter sprengningen, sier daglig leder Oddgeir Svinø i Svinø entreprenørfirma til Dagbladet.

Les også: Geolog advarte mot skredfaren

Les også: Utbyggeren: – Vi har ren samvittighet

BILDESERIE: Se bildene av rasblokka

Ble ikke kalt inn

Geolog Geir Bertelsen advarte mot rasfare i fjellveggen bak Fjelltunvegen 31 i Ålesund. Hans rapport kom med en rekke anbefalinger angående sprengningsarbeidet, men han ble selv aldri kalt tilbake for å gjøre ferdig jobben.

– Mitt anslag på 100 bolter på fire meter er et grunnlag for kostnadsberegningene, og ikke en anbefaling av sikringsomfang. Jeg mener det kommer tydelig frem i min rapport at antall bolter og boltelengde måtte vurderes nøye etter sprengning, sier Bertelsen til TU.no.

Kommunen bestilte aldri innsyn i geologens rapport, og førte dermed heller ikke tilsyn med oppfølgingen av hans anbefalinger.

Les også: Leste ikke geologens rapport

Tunnelsikringsskjema

Sikkerhetsvurderingen ble gjort av entreprenørfirmaet og byggherre Steinar Trygstad AS.

– Vi mente vurderingene som ble gjort var gode nok. Jeg hørte aldri snakk om å kalle tilbake Bertelsen. Men nå hadde det vært herlig om noen hadde tilkalt en geolog istedenfor, sier Svinø.

Han forteller at de gikk gjennom alle punktene til Bertelsen i sikkerhetsvurderingen. I tillegg brukte de et tunnelsikringsskjema.

Uforstående

Daglig leder Tom Arne Olsen i firmaet Rambøll Norge AS, som kjøpte opp Steinar Trygstad AS, stiller seg uforstående til Svinøs uttalelser.

– Jeg har hatt et møte med ham. Der kom det ikke fram at han mente en geolog burde vært brukt i vurdering av sikkerhetstiltak etter sprengningsarbeidet, sier Olsen til Dagbladet.

Opplysningene er da også stikk i strid med Olsens tidligere uttalelser om at alle Bertelsens anbefalinger var fulgt.

Les også: Utbyggeren: – Vi har ren samvittighet

– Umulig å forutse

Selv om Bertelsen hadde kommet tilbake for å gjøre sikkerhetsvurderingen, mener Svinø det likevel neppe hadde hjulpet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Omfanget av dette raset er enormt. Jeg tror ikke han kunne forutsett dette selv om han hadde vært med videre. Årsaken til dette raset har ingenting med de punktene som Bertelsen tar opp i rapporten. Jeg tror derfor ikke det hadde vært mulig å unngå denne skaden, sier Svinø.

Ti meter inn

Fylkesgeolog Einar Anda undersøkte rasstedet i går, og bekrefter delvis Svinøs inntrykk.

Han opplyser til TU.no at skredet har gått langs en skråstilt sleppe med hellningsgrad på 60-70 grader. Sleppen lå om lag ti meter inn i berget på toppen.

– Generelt er det vanskelig å forutse særlig dyptliggende slepper, og det er også en omfattende oppgave å avgjøre om sleppen er fylt med mineraler eller ikke, sier Anda.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.