SAMFUNN

Fuktig storstue

16. juli 2001 - 12:49

40.000 besøkende har tatt turen til det nye badeanlegget Pirbadet med utsøkt beliggenhet på havna i Trondheim, siden åpningen i midten av juni. Bak en 5000 kvadratmeters glassfasade i fjordkanten kan badegjestene boltre seg i sju basseng, med utsikt over Trondheimsfjorden og Munkholmen.

3,5 millioner liter vann er i systemet og 1,6 millioner vann i selve bassengene til enhver tid. I løpet av drøyt to timer skal alt vannet være renset gjennom åtte sandfiltre med 130 tonn sand.

En tredjedel av vannet i bassengene er sjøvann hentet fra 20 meters dyp i fjorden utenfor – resten er ferskvann. Blandingen skal gi et saltinnhold på 0,9 prosent, opplyser driftssjef Tore Heimdal, som tar Teknisk Ukeblad med på en rundtur i Trondheims nye, fuktige storstue.

Topp moderne teknisk infrastruktur skal hindre at sopp og råte får slå rot i det 10.000 kvadratmeter store innendørs badeanlegget.

Åtte ventilasjonsanlegg, hvorav fire til selve svømmehallen, blåser inn 200.000 kubikkmeter luft i timen – dels avfuktet omluft og dels frisk luft. Luftstrømmen styres automatisk på undertrykk, som presser varme og fuktighet inn mot bassenget. Et klassisk problem i mange svømmehallanlegg fra 1950- og 60-tallet er overtrykksluft som presser fuktig luft ut i betongkonstruksjonen og gir fuktskader.

– Badeanlegget har glidende fuktstyring. Det vil si at den styres i forhold til utetemperaturen. Er det varmt ute, tillater vi høyere fuktighet i luften inne, forklarer Heimdal.

Også materialvalg er foretatt med henblikk på å hindre fuktskader. Alle flater, for det meste utgjort av 320.000 fliser, skal tåle høytrykksrengjøring – også garderobeanleggene.

All varme til bygget hentes fra to varmepumper, samt fra overskuddsvarme fra fjernvarmeanlegget til Trondheim Energiverk.

Det store 50-meters bassenget får installert en dokkport, slik at det kan sperres av på midten. Dermed kan de ulike halvdelene også holde ulik vanntemperatur. For eksempel kan én 25 meter ha 27 grader slik konkurransesvømmerne foretrekker, mens øvrige badeentusiaster kan nyte 30 graders badevann i den andre delen av bassenget.

Den ene enden får videre en heve-senke-bunn, som gjør det mulig å regulere bassengdybden fra 1,40 meter til 30 centimeter. – Dette gjør bassenget mer fleksibelt, forteller Heimdal.

Tilsetting av klor samt ph-verdi styres automatisk. Bassenganlegget overvåkes av åtte videokameraer – hvorav to under vann. I bunnen av storbassenget vil det bli montert bobleutløsere, som bryter vannflaten og blant annet demper eventuelle mageplask ved stup fra ti-metern.

Ved siden av storbassenget, byr Pirbadet på barnebasseng formet som Nidelven og Selbusjøen – der elven har sitt utspring fra. I den populære ungdomsavdelingen finnes en strømningskanal og to sklier. Den ene er 100 meter lang, dels overbygd med innlagte lys- og lydeffekter. Dernest har vi bølgebassenget, som kan by på brottsjø. Og boblebad med vann tilknyttet samme system som de øvrige bassengene, som sikrer kontinuerlig vannsirkulasjon. Overalt krydrer geysirer moroa for badenymfene.

Utenom storbassenget holder alle bassengene i Pirbadet 35 varme badegrader.

De som liker å trekke seg tilbake, kan oppsøke velværeavdelingen med liggebenker, eller ta en rast i kafeen. Tilknyttet badeanlegget kommer videre et 2500 kvadratmeters treningssenter, fysioterapiklinikk, solarier og to helsebasseng. En av de fire badstuene blir en velduftende aromabadstue – for begge kjønn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.