Den svensk-norske astronauten Christer Fuglesang var før helgen på plass hos Teknisk Museum i Oslo, hvor han sto for den offisielle åpningen av museets nye astroamfi.
Planetariesystem
Astroamfiet ligger i Vitensenteret på museet, og er en interaktiv tribune hvor det skal undervises og vises filmer om rommet. En halvsirkulær vegg skal gi en unik opplevelse av å omsluttes av universet, og publikum kan selv velge blant åtte reisemål i rommet.
Det tekniske systemet er levert av svenske SCISS, og er det samme som brukes på planetarier og vitensentre andre steder i verden.
Målgruppen for undervisningen i astroamfiet er ungdomsskoleelever, men programmet skal være så avansert at det også brukes i undervisning helt opp på universitetsnivå.
Rose planetarium ved Natural History Museum i New York står bak den faglige kvalitetssikringen av innholdet.
– Det var både hyggelig og interessant å åpne astroamfiet. Det var mye folk til stede, både barn, ungdommer og voksne, og etter foredraget hadde de mange gode spørsmål, sier Fuglesang til den europeiske romorganisasjonen ESAs nettsted.
Oppdatert
Systemet skal også hente inn satellittdata fra internett for å hele tiden ha oppdaterte observasjoner, blant annet for luft- og havtemperatur, skogsmasse, befolkning og klimagasser.
Astroamfiet skal i tillegg til undervisningen holde forestillinger for helge- og feriebesøkende og spesialforestillinger for turister.
Det har tribuneplass til 20, og maksimal kapasitet er mellom 30 og 35 personer.