OLJE OG GASS

Frykter Statoil-Hydro monopol

Hydro-sjef Eivind Reiten og Statoil-sjef Helge Lund har fått trone helt alene på toppen i fusjonsprosessen.
Hydro-sjef Eivind Reiten og Statoil-sjef Helge Lund har fått trone helt alene på toppen i fusjonsprosessen. Bilde: Hydro
Anders J. Steensen
22. feb. 2007 - 15:35

ExxonMobils sjef i Norge kom med klare advarsler til olje og energiminster Odd Roger Enoksen i et innlegg under samrådet om fusjonen mellom Statoil og Hydro.

- Dersom det sammenslåtte selskapet opprettholder sin dominerende posisjon, kan norsk sokkel miste viktige partnere i den videre utviklingen av norsk oljeindustri. Vi ønsker at konkurransen på sokkelen forblir som den er eller blir større, sier hun.

Må dele kortene på nytt

Pepper påpekte at det sammenslåtte selskapet får operatørskap over 85 prosent av de påviste utvinnbare resursene på norsk sokkel. Derfor ønsker hun er omfordeling av operatørskapene på sokkelen, slik at det blir større mangfold.

- Det er et umiddelbart behov for å gjennomføre en slik omfordeling, sier ExxonMobil-sjefen.

Kan velte fusjonskostnadene på andre

- En annen uheldig konsekvens ved sammenslutningen er at jeg frykter at kostnadene ved fusjonen kan bli videreført til produksjonslisensene. Det vil være fordelaktig skattemessig for operatørselskapet, men uheldig for partnerne i lisensene, som vil miste inntekter. Kostnadene rundt fusjonen må ligge i selskapet, presiserer hun.

Meningsmonopol

Også et av de mindre oljeselskapene, Talisman frykter konsekvensen av et sammenslått Statoil-Hydro.

- Vi fer redd for at det sammenslåtte selskapet blir så dominerende at det som det nye selskapet gjør skal danne standard for norsk sokkel. Dermed skvises andre ideer og teknologier ut fra markedet. Mange viktige leverandøerer kan da finne det for godt å forlate norsk sokkel, sier administrerende direktør Jon Vemmestad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.