BYGG

Frykter Skimuseet vil bli sprengt

SPRENGES? Skimuseet er bygget inn i grunnen under Holmenkollen og strekker seg bort til tårnet hvor museet og hoppbakken forenes med heis og trapper til toppen. Men sprengingseksperter mener likevel det er fullt mulig å sprenge bakken uten å ramme museet.
SPRENGES? Skimuseet er bygget inn i grunnen under Holmenkollen og strekker seg bort til tårnet hvor museet og hoppbakken forenes med heis og trapper til toppen. Men sprengingseksperter mener likevel det er fullt mulig å sprenge bakken uten å ramme museet. Bilde: Mona Strande
Tore Stensvold
12. okt. 2007 - 07:01

– Det skal bli som en Hollywood-film, sa Seeberg da. Nå går det isteden mot at bakken blir plukket ned bit for bit. Enten med gravemaskiner med knusekjeft, eller ved vaiersaging.

– Riving er mer sannsynlig for å ivareta gjenvinnings- og miljøkravene, sier prosjektleder Steinar Helgesen i Oslo kommune.

Konsekvenser

Han frykter sprengning vil føre til at betongen blir spredd rundt i området. Også hensynet til Skimuseet – som befinner seg under hoppbakken – er tatt med i regnestykket for og mot sprengning.

Sjefingeniør Arve Fauske i Orica Mining Services tror imidlertid det er mulig å sprenge selv om Skimuseet skal beholdes.

– Jeg har ikke studert konstruksjonen på nært hold, så det avhenger av hvor tungt armert den er, men jeg skulle tro det lar seg gjøre å sprenge den. Det blir nesten som å sprenge en fabrikkpipe, hvor man først knekker den i flere større deler, for så å sprenge hver enkelt del så den faller kontrollert ned, sier Fauske.

Han mener uansett en eventuell sprengning må vurderes inngående først, og at det må hentes inn ekspertise på demoleringssprengning med erfaring fra lignende konstruksjoner. Dersom man er redd for støvspredning av miljøhensyn, sier han at konstruksjonen først kan spyles ned med vann.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.