NATURVITENSKAP

Frykter satellittkonkurranse

5. feb. 2001 - 07:30

Det er en tysk forskningsgruppe som har søkt om tillatelsen til å etablere et satellittkontrollsenter i Ny Ålesund. Svalbard Satellittstasjon (SvalSat) hadde håpet å få oppdraget selv, og ser med bekymring på situasjonen.

Den viktigste kunden til Svalsat er den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa. I et notat som Svalbardposten har fått tak i, fra direktør Rolf Skår i Norsk Romsenter til nærings- og handlesminister Grete Knudsen, uttrykker Skår bekymring for Nasas rolle:

«Nasas rolle for SvalSats økonomi kan ikke undervurderes og vi ser klare faresignaler for SvalSats inntjeningsevne og framtidige utvikling dersom Nasa skulle spre sin Svalbard-aktivitet til flere stasjoner.»

Skår argumenterer videre for SvalSats rolle for Svalbard-samfunnet:

«SvalSat er i ferd med å bli verdens største polare bakkestasjon med totale investeringer på 400–500 millioner kroner i perioden 1997–2004. Dette sikrer Svalbard-samfunnet en ny næringsgren med en betydelig lønnsomhet, og vi ser det klart mulig å fortsette utbyggingen av SvalSat uten ytterligere bevilgninger.»

Nærings- og handelsdepartementet kommer ifølge Svalbardposten ikke til å gripe inn. Kings Bay.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.