SAMFUNN

Frykter overoppheting

Tor Steig, sjeføkonom i NHO, mener norsk økonomi kan nærme seg overoppheting.
Tor Steig, sjeføkonom i NHO, mener norsk økonomi kan nærme seg overoppheting. Bilde: NHO
Ole K. Helgesen
12. mai 2006 - 11:43

Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett faller ikke i god jord hos arbeidsgiverne.

Til tross for at det går så det suser i norsk økonomi, reduseres ikke bruken av oljepenger i forhold til Statsbudsjettet 2006.

Steig frykter at dette kan bidra til at rentenivået i Norge øker mer enn i utlandet, noe som kan styrke en allerede sterk krone.For mye

- Det brukes for mye oljepenger. Kronekursen er svært sterk, og jeg frykter at den vil styrke seg ytterligere. Dette svekker konkurranseevnen til norsk industri og reiseliv, sier Steig.

Han mener at et strammere arbeidsmarked og høyere skatteinngang tilsier mindre bruk av oljepenger i økonomien.– Arbeidsmarkedsstatistikken viser at det er mangel på arbeidskraft i Norge. Antall sysselsatte personer økte med hele 50 000 i første kvartal i år i forhold til i fjor. Hvis denne trenden fortsetter, er faren for overoppheting av norsk økonomi langt nærmere enn det bildet regjeringen tegner i revidert nasjonalbudsjett.Høyere skatteinntekter

Steig forteller at skatteinngangen for stat og kommuner er høyere enn det som var forutsatt da statsbudsjettet for 2006 ble vedtatt.

NHO mener at de økte skatteinntektene som kommunene får i 2006 burde ført til tilsvarende reduserte statlige overføringer.

– De økte overføringene til kommunene kan faktisk slå tilbake på kommunene selv fordi mange av dem har gjeld. Dersom renta øker, vil det gi økte kostnader for disse kommunene, sier Steig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.