ARKIVNYHETER

Frykter oljefallet

PÅ HELL: Oseberg-feltet har produsert nesten 80 prosent av sine ressurser, i likhet med mange av de største feltene på norsk sokkel. Nå krever Høyre mer handling for å berge oljenæringen.
PÅ HELL: Oseberg-feltet har produsert nesten 80 prosent av sine ressurser, i likhet med mange av de største feltene på norsk sokkel. Nå krever Høyre mer handling for å berge oljenæringen. Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
25. mars 2009 - 15:27

Etter nær 40 år med uavbrutt vekst i oljeproduksjonen ble toppen nådd i år 2000.

Nå bekymrer Høyre seg for oljenæringens fremtid.

- Det er langt fra nok påfyll i bunnen i forhold til den produksjonen som foretas nå, bl.a. siste år. Dette er en situasjon som krever stor oppmerksomhet, og det haster med å gjennomføre tiltak, sa Ivar Kristiansen (H) i Stortinget tirsdag.

Må lete merBEKYMRET: Høyres Ivar Kristiansen vil tildele flere leteområder for oljenæringen, som er nasjonens viktigste inntektskilde.
Må lete merBEKYMRET: Høyres Ivar Kristiansen vil tildele flere leteområder for oljenæringen, som er nasjonens viktigste inntektskilde.

Må lete mer

Staten må satse mer på teknologi som kan øke utvinningsgraden i felt og dele ut flere letearealer, mener Høyre.

Den samlede produksjonen av olje og gass ligger nå på 4-4,5 millioner fat oljeekvivalenter per dag. Etter 2015 forventes den samlede produksjonen ifølge Høyre å avta. Gassproduksjonen øker, mens oljeproduksjonen faller.

Cash og kunnskap

- Med lavere produksjon og reduserte funn blir det rett og slett meget utfordrende å utvikle det norske olje- og gassteknologimiljøet på et høyt nivå. Dette er vårt fremste kunnskapssenter, sier Kristiansen.

Rundt halvparten av Norges eksportinntekter kommer fra petroleum, som er nasjonens største inntektskilde.

Tappes raskere enn ventet

Olje- og energiministeren innrømmer at oljeproduksjonen faller raskere enn forventet.

- Den utviklingen vi nå ser, har i retning vært forventet, men vært mer enn forventet når det gjelder redusert produksjon, sier Terje Riis-Johansen, som likevel forventer store petroleumsinntekter fremover.

- Selv om 20 år, når oljeproduksjonen er ventet å ligge på rundt halvparten av dagens nivå, vil salgsvolumene av disse oljeproduktene være over 100 milliarder kr, hvis vi legger dagens oljepris til grunn. Så vi snakker fortsatt om betydelige verdier for det norske samfunnet, sier Riis-Johansen.

Bør satse fornybart

Oljefallet gjør at Norge bør satse mer på fornybar energi, mener Arbeiderpartiet.

- Jeg tror også det er viktig framover å reise en sterkere debatt om i hvilken grad hele nasjonen Norge kan bli en energiprodusent for Europa og andre omkring oss, sier energipolitisk talsmann Tore Nordtun (Ap).

Men oljenæringen er ekstremt ressurskrevende og et hinder for en slik utvikling, mener SV.

Men oljenæringen er ekstremt ressurskrevende og et hinder for en slik utvikling, mener SV.EFFEKTIVITET: Det trengs 335.000 vindmøller for å erstatte norsk petroleum, ifølge Frp. Scanpix

- Investeringer og folk suges dit, mens vi trenger både investeringer og folk for å få til den storsatsinga som alle snakker om innenfor ny fornybar energi og CO2-håndtering. Ingeniører, geologer og teknologer vokser ikke på trær – ikke forskere heller. Derfor er det vårt ansvar også å ta noen ubehagelige valg, sier Inga Marte Thorkildsen (SV).

Tilsvarer 335.000 vindmøller

Men det skal mye fornybar energi til for å erstatte petroleum, påpeker Frp.

- Innholdet i energien som ble produsert på norsk sokkel i 2007, tilsvarer 335 304 vindmøller med dagens standard og med dagens normale produksjonsforhold, sier Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Han peker på at Norge i dag har ca. 170 vindmøller.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.