BYGG

Frykter økt korrupsjon

Tone Strøm-Gundersen
21. sep. 2007 - 07:07

-Tror du korrupsjonsnivået vil øke generelt i kommunesektoren de neste tre årene?

Ja, svarer 24 prosent av alle de spurte i en undersøkelse Kommunens Sentralforbund (KS) har gjort blant ledere i Kommune-Norge i august i år.

Hjemme også

– Tror du korrupsjonsnivået vil øke i din kommune?

Ja, svarer 12 prosent.

Ordførere, rådmenn, tekniske sjefer og økonomisjefer frykter altså økt grad av bestikkelser og tilbud om tvilsomme goder de neste årene. Samtidig står korrupsjon svært høyt på dagsordenen både i KS og hos Byggenæringens landsforbund.

Hjelper

– Alle kommuner skal lage egne retningslinjer for å unngå dette. Vi supplerer med informasjon og veiledning, sier administrerende direktør i KS, Olav Ulleren.

– Det er mye mer oppmerksomhet om korrupsjon og bestikkelser nå enn tidligere. Vi er opptatt av å bekjempe det, sier Sverre A. Larssen, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Få bestukket

Bare 0,3 prosent av topplederne sier de har fått tilbud om bestikkelser det siste året.

8 prosent av topplederne har blitt tilbudt goder de har opplevd som uetiske.

Eksempler er turer, bespisning og gaver. I tillegg svarer så mange som 49 prosent at de opplever at kommunen deres jobber effektivt for å bekjempe korrupsjon.

– Det stemmer overens med vår oppfatning om at tilstandene generelt er gode i kommunene, men at vi må fortsette å jobbe aktivt med problemstillingene, sier Olav Ulleren.

Byggebransjen troner

Leverandørene fra bygg og anlegg og fra IT, inventar og utstyr representerer de største utfordringene for Kommune-Norge hva angår forsøk på å tilby goder eller andre fordeler.

28 prosent har opplevd nettopp det fra byggebransjen – 22 prosent fra IT-bransjen. Det kommer ikke overraskende på Byggenæringens landsforening:

Bygg bekrefter

– Vi har gjort tilsvarende undersøkelser som viser det samme. Vi er jo også en av de største leverandørene til offentlig sektor, sier Larssen.

Han er opptatt av at kommunene velger de seriøse leverandørene og tror det på sikt vil luke bort mer useriøse elementer.

KS mener det fortsatt kan henge igjen noen gamle tradisjoner fra byggenæringen, som er vanskelig å få helt bort. Men:

– Det er helt klart my bedre enn det var, sier Ulleren.It-bransjens inntog i offentlig sektor

KS er også særlig oppmerksomme på IT-bransjens inntog i offentlig sektor.

– De har kommet tungt inn de siste årene og vi vier dem spesiell oppmerksomhet. På bakgrunn av denne undersøkelsen vil vi innkalle både IT-bransjen og byggenæringen til møte for å diskutere resultatene og tiltak, sier Olav Ulleren.

Undersøkelsen viser også at representanter fra bygg og anlegg i all hovedsak henvender seg til tekniske sjefer eller ordførere mens rådmennene er mest interessante for leverandørene av it-systemer.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.