DATATELE

Frykter nye IT-skandaler

BLIR GRØNN: Nå skal han bli grønn med fornuftig bruk av IT. Per Morten Hoff i IKT Norge leder an.
BLIR GRØNN: Nå skal han bli grønn med fornuftig bruk av IT. Per Morten Hoff i IKT Norge leder an. Bilde: Arkivfoto
Jannicke Nilsen
12. apr. 2007 - 08:09

Ifølge Aftenposten frykter generalsekretær Per Morten Hoff i bransjeorganisasjonen IKT-Norge nye IT-skandaler.

IT-selskapet Agresso valgte å trekke seg fra anbudsrunden om å levere IT-løsninger til den offentlige e-handelsportalen ehandel.no som ble lagt ut på anbud i fjor sommer.

Ikke enestående

En av hovedårsakene var kontraktsvilkårene, som selskapet mener var urimelige, leverandørfiendtlige og konkurransevridende.

- Ehandelssekretariatet la opp til en erstatningsramme på 10 millioner kroner for ikke-økonomisk skade. Dette er ikke tuftet på norsk lov og praksis, og hører ikke hjemme noe sted. I tillegg ble det krevet en bankgaranti på 3 millioner kroner. Det spesielle er at det er kjøperen som selv skulle bestemme om det foreligger mislighold, sier Helge Strypet i Agresso til Aftenposten.

Generalsekretær Per Morten Hoff sier dette ikke er et enestående tilfelle. Han kjenner flere som har sagt nei til å delta i offentlige anbudsrunder på grunn av urimelige vilkår, og at dette er en trend som har forsterket seg den siste tiden.

Skyter seg selv i foten

- Det har blitt helt ekstremt. Man må ikke glemme at i et avtaleforhold er det snakk om å gi og ta for begge parter. Når det blir for rigid fører det til at mange av de seriøse og beste leverandørene ikke vil være med. Det er gode tider nå og mange kan velge og vrake i oppdrag, sier Hoff.

Generalsekretæren tror en årsak kan være IT-skandalene som fant sted på 90-tallet, som trygdeetatens Tress90 som kostet skattebetalerne flere hundre millioner kroner. De offentlige etatene vil unngå en ny IT-smell og sikre seg på alle kanter.

Men Hoff mener også sjansen for å gå på en IT-smell er større hvis de beste leverandørene begynner å trekke seg.

- De offentlige etatene som har de mest urimelige vilkårene risikerer å sitte igjen med de dårligste leverandørene, sier Hoff.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.