INDUSTRI

Frykter nedturen blir permanent

Bransjepolitisk direktør Knut Sunde i Norsk Industri advarer mot å tro at omsetningen og lønnsomheten i industrien vil komme tilbake på 2007-nivå med det første.
Bransjepolitisk direktør Knut Sunde i Norsk Industri advarer mot å tro at omsetningen og lønnsomheten i industrien vil komme tilbake på 2007-nivå med det første. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
26. aug. 2009 - 07:37

Mange norske industribedrifter har i det siste sett at pilen har snudd, og mange permitterte har fått komme tilbake på jobb igjen.

Ned fra toppen

Men Norsk Industri advarer overfor Aftenposten mot å tro at nivåene vil komme tilbake dit de var før krisen satte inn med det første.

Industrien var nemlig på en historisk topp i 2007, og det kan ta mange år før lønnsomheten er på et slikt nivå igjen.

– Det er ingen tvil om at vi er over det verste hullet i verdensøkonomien. Etter et sånt ras får vi en stabilisering og en viss vekst på et lavere nivå, sier direktør Knut Sunde til avisen.

Kritiske prosjekter

For oljeindustrien kan det imidlertid se ut til at det verste gjenstår.

I det siste har også den måttet gå til permitteringer, og mange innleide konsulenter har blitt kastet ut.

– Økt aktivitet innenfor vedlikehold og modifikasjoner er bra, men kompenserer ikke for at vi ikke har nye, store prosjekter som Snøhvit og Ormen Lange. For leverandørindustrien er det kritisk at prosjekter som Ekofisk nytutvikling, Gudrun og Goliat går som planlagt, sier bransjesjef Rolf Hestenes i Norsk Industri.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.