OLJE OG GASS

Frykter miljøkatastrofe i Mexicogolfen

ALVORLIG: Brannmannskaper forsøkte lenge å slukke flammene på oljeriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Men brannen tok ikke slutt før plattformen sank.
ALVORLIG: Brannmannskaper forsøkte lenge å slukke flammene på oljeriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Men brannen tok ikke slutt før plattformen sank. Bilde: Reuters / Scanpix
23. apr. 2010 - 07:23

Elleve mennesker er fortsatt savnet etter ulykken, og håpet om å finne dem i live svinner for hver time som går.

– Etter hvert som tiden går, minsker sannsynligheten for å finne de elleve, sier kontreadmiral Mary Landry i den amerikanske kystvakten.

Brannen på riggen Deepwater Horizon slukket først da plattformen sank torsdag morgen lokal tid. Råolje renner ut i sjøen ved ulykkesstedet, hvor det har dannet seg et 8 kilometer langt oljeflak.

Les også: Norsk boreutstyr på ulykkesrigg

– Høyeste prioritet

Amerikanske tjenestemenn mener utslippet kan bli det verste i USA siden tankskipet Exxon Valdez forliste utenfor Alaska i 1989. Utslippet den gangen regnes som en av de mest ødeleggende menneskeskapte miljøkatastrofene til havs noen gang.

Da eksplosjonen skjedde hadde plattformen minst 2,6 millioner liter dieselolje om bord, ifølge amerikanske tjenestemenn.

– Dette blir regnet som et stort oljeutslipp, sier en leder ved den amerikanske kystvakten, Mike O’Berry.

President Barack Obama sier innsatsen for å finne de savnede og hindre forurensing i Mexicogolfen har høyeste prioritet. Han har bedt om at alle nødvendige ressurser settes inn i arbeidet.

Hoppet i sjøen

Arbeiderne på Deepwater Horizon måtte hoppe opptil 30 meter fra plattformen og ned i vannet da en eksplosjon satte riggen i brann tirsdag. De fleste ble raskt plukket opp av redningsbåter og brakt til sykehus for undersøkelse og behandling.

Til sammen 115 arbeidere ble reddet, men 17 ble skadd i ulykken 7 mil utenfor kysten av delstaten Louisiana.

Amerikanske myndigheter jobber for å finne ut hva som utløste eksplosjonen om bord i den flyttbare riggen som har vært i virksomhet flere steder i Mexicogolfen. Plattformen eies av selskapet Transocean og var utleid til oljegiganten BP da ulykken skjedde. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.