INDUSTRI

Frykter mange stengte verk

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er bekymret over nedstengningen i Italia.
Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er bekymret over nedstengningen i Italia. Bilde: Norsk Industri
26. nov. 2009 - 14:04

To tusen ansatte rammes når aluminiumsgiganten Alcoa nå stenger ned smelteverkene i Fusina ved Venezia og Portovesme på Sardinia.

Foreløpig er nedstengningen midlertidig som følge av at EU-kommisjonen har reist sak mot Italia og Alcoa fordi de mener kraftkontrakter inngått etter 2005 representerer ulovlig statsstøtte.

Karbonlekkasje

Direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri sier dette er et nytt eksempel på «karbonlekkasje», det vil si at kostbar kraft i Europa fører til utflagging uten at de globale CO2-utslippene går ned. Dette karakteriserer han som en meget alvorlig utfordring for både norsk og europeisk aluminiumsindustri.

– Uten et europeisk regime som forhindrer klimalekkasje kan det bli mange slike nedstengninger i årene framover, sier Lier-Hansen til sitt eget nettsted .

Han viser til FNs klimapanel som har påpekt at en slik industrinedbygging i Europa verken er bærekraftig eller fremmer globale klimamål.

– En svart dag

De omstridte kraftkontraktene var en videreføring av avtalen som hadde vært på plass i ti år før Alcoa kjøpte verkene i 1995 og ble da godkjent av EU-kommisjonen.

– Dette er en svart dag for europeisk prosessindustri. EU-kommisjonen sier til investorer og arbeidere at dette er en industri de ikke lenger vil jobbe for å bevare. At dette skjer midt i finanskrisa, gjør beslutningen enda vanskeligere å forstå. Arbeidsplasser går tapt, anlegg stenges ned og europeiske selskaper mister konkurransekraft, sier Alcoa-sjef Klaus Kleinfeld i en pressemelding .

Inkludert de to italienske verkene har Alcoa det siste året redusert sin kapasitet med 24 prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.